Smrad, smrad a pořád smrad. Přestože potravinářská firma, která kazila vzduch v Dobšicích odpadními vodami, dostala pokutu od České inspekce životního prostředí, na situaci se téměř nic nezměnilo. Po čtyřech měsících, kdy ve společnosti byla kontrola, si místní stále stěžují na zapáchající potok.

O problému tak museli znovu jednat dobšičtí zastupitelé. Dohodli se, že se pokusí prosadit, aby mohli být s inspektory při jejich kontrole.
„Na jaře byl chvíli pokoj, ale přes léto byl smrad stejný jako dříve. Zmírnil se jenom za deště,“ řekl jeden z místních Dušan Švestka.

Podle něj nedává firma do čističky odpadních vod to, co by měla. „Pokud je venkovní teplota kolem deseti stupňů Celsia, není zápach tak silný. Ale když svítí slunce a vyšplhá se rtuť teploměru nad patnáct stupňů, je to mnohem horší. V potoku dříve bývaly bílé cucky, které vypadaly jako sopel. Nyní jsou v něm už jenom světle hnědé kusy a usazeniny,“ dodal Švestka.

Výrazné zlepšení nastalo podle majitele firmy, která sídlí u potoka. „Kvalita vzduchu se zlepšila až o devadesát procent. Dříve to bylo strašné, nedalo se ani zhluboka nadechnout,“ uvedl podnikatel Miroslav Švéda.

U šetření inspektorů chtějí být tentokrát i dobšičtí zastupitelé. „Inspekce podle mě nepracuje příliš pružně. My se navíc, kvůli ochraně osobních důvodů, po šetření dozvíme jen to, že kontrola proběhla. Případně, že byla uložena pokuta. Když inspektoři šetří na místě, já o tom ani nevím. Ovšem místní se mě ptají, jaké jsou závěry a já jim nemohu poskytnout žádné informace,“ vysvětlil starosta Dobšic Jaroslav Jenšovský.

Od osobního jednání s inspektory si slibuje jak více informací pro obyvatele Dobšic, tak i to, že kontrolorům může poskytnout podrobnější data. „Situaci se snažíme monitorovat a zapisovat, kdy k problémům dochází. Zároveň se dozvíme, co inspektoři zjistili a jaký bude následovat postup. Z osobního jednání budu chytřejší a budu moci lidem říct konkrétní věci,“ dodal Jenšovský.

Nový podnět ke kontrole už mají na stole inspektoři životního prostředí v Brně. „Požadavek na novou kontrolu jsme už dostali. Budeme se jím zabývat asi příští týden,“ potvrdil ředitel brněnské inspekce Jindřich Mikeš.

Stodvacetitisícová pokuta, kterou inspektoři firmě po první kontrole udělili, ještě nenabyla právní moci. „Odvoláním se zabývá ministerstvo životního prostředí. I když teď zjistíme opětovné nedovolené vypouštění, můžeme uložit další pokutu bez ohledu na to, jestli ta předchozí nabyla právní moci,“ dodal Mikeš.

Firma, kterou ze zápachu místní obviňují, chybu tentokrát odmítá. „Měli jsme tu odborníky z České inspekce životního prostředí. Navrhli nám postup, jak problémy odstranit a my to neustále hlídáme. Navíc jsme posledních čtrnáct dní ani nesušili mléko, proto z čističky žádná voda do potoka netekla,“ popsal jednatel společnosti Miroslav Oliva.

SYLVA PAVLAČKOVÁ
MONIKA CHODĚROVÁ