„U příležitosti letošního jubilea jedenácti set padesáti let od příchodu svatých Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu jsme se rozhodli podniknout cestu, ve které nejprve pojedeme ve stopách poselstva z Velké Moravy do Konstantinopole a odtud přes Soluň do Itálie na Velehrad po trase, kterou s největší pravděpodobností cestovali právě věrozvěstové," uvedl iniciátor putování Pavel Voříšek, který už na kole putoval do Říma nebo Santiaga de Compostela.

Z Oslnovic vyjede na jih Evropy a do Istanbulu, někdejší byzantské Konstantinopole, devět mladých lidí. „Z toho čtyři jsou členové organizačního týmu, kteří budou tvořit zázemí výpravy a podílet se například na dokumentu, který z naší pouti chystáme," dodal Voříšek.

Dokumentární snímek bude tvořit mladý kameraman Pavel Mašek. „Budeme mapovat, jak by asi dnes cesta poselstva i věrozvěstů vypadala. Zaznamenávat budeme samozřejmě i příběh našich poutníků. Nikdo z nich není profesionální cyklista, někteří toho letos na kole moc nenajeli. Teď se rozhodli něco změnit a něco prožít, a to je příběh, který budeme představovat už během cesty tak, jak se bude odvíjet, " vysvětlil Mašek.

Poutníci vyrazí šestadvacátého července v devět hodin ráno z Oslnovic a po třech tisících kilometrů cesty má jejich putování skončit čtyřiadvacátého srpna na Velehradě.