O kousek dál k civilizovanému světu se mohli ještě před létem posunout chodci na Znojemsku. Už tři měsíce by totiž měli, podle novely zákona, používat za tmy při chůzi po silnici mimo obec reflexní prvky. Podle zkušeností řidičů se tak neděje.

Výjimkou jsou prostitutky u silnice mezi Chvalovicemi a Znojmem. „Začaly používat reflexní prvky velmi rychle po nabytí platnosti toho zákona. Teď je opravdu vídám s reflexními pásky," potvrdil Deníku Rovnost místostarosta Chvalovic Robert Vaněk.

Policie na začátku platnosti novely zákona tvrdila, že chodcům nechá nějaký čas na to, aby si na novinku zvykli. „Zpočátku budeme chodcům především celou věc vysvětlovat a apelovat na to, že se jedná především o jejich bezpečí i bezpečí ostatních účastníků provozu. Rozhodně nebudeme pořádat žádné hony na chodce," konstatovala již dříve mluvčí policistů na Znojemsku Lenka Drahokoupilová.

Deník se pokoušel zjistit, zda již tato doba skončila a policie už lidi, kteří nebudou mít potmě reflexní prvky, bude pokutovat. „Podle závažnosti každé konkrétní situace je budeme řešit blokovou pokutou nebo domluvou," dodala mluvčí.

Také strážníci lidem hlavně domlouvají. Například v Moravském Krumlově, když se třeba vracejí hosté z Kačenky. „Jezdíme tam, lidi tam opravdu stále chodí potmě. Takže také domlouváme. Ale to se má brzy změnit. Mělo by se tam stavět a bude tam i světlo," řekl šéf tamních strážníků Rudolf Fráňa.

Podle řidičů si lidé zatím na povinnost být viděni nezvykli. „Myslím, že je to tak padesát na padesát," naznačil řidič David Těšík.

Zajímavá situace může nastat v hlavní turistické sezoně na Vranovsku a v okolí Bítova. „Tady jsem zatím až na výjimky, většinou rodiny s dětmi, nikoho večer s reflexními pásky či vestami na silnici neviděl. Naopak, chataři chodí mnohdy v maskáčích, takže o jejich viditelnosti na silnici nemůže být řeč," zakončil starosta Bítova René Jelínek.