Povodí trvá na tom, aby přehradu opustil. „Vzhledem k tomu, že Martinu Balíkovi skončila nájemní smlouva k poslednímu únoru, zaslali jsme mu žádost o okamžité vyklizení kotvišť, a to do třicátého května. Smlouvu jsme ukončili pro vážné porušení právních předpisů. Jeho loď Vranov totiž prokazatelně znečistila vranovskou přehradu. Důvodem byla technická závada na výfukovém systému na levoboku výletní lodi," zdůvodnila rozhodnutí Povodí Moravy tisková mluvčí Gabriela Tomíčková s tím, že podnikatel ohrozil životní prostředí.

Doplnila, že pokud lodě Martina Balíka neopustí do stanoveného termínu kotviště, jsou připraveni podat žalobu na vyklizení pozemků soudní cestou.

Rozhodne soud

„Domluva s panem Balíkem je v současné době problematická. Neplatí nájem a nepřebírá si listovní zásilky. Využívání pozemků Povodí Moravy je nyní protiprávní. Z našeho pohledu se tak nechová někdo, kdo má zájem o dohodu," doplnila Tomíčková. Lodě Martina Balíka na přehradě nejen kotví, ale vozí i turisty.

Jak dodala, Povodí počítá s tím, že projednávání soudy může být velmi zdlouhavé. Nemá ale žádné technické ani právní prostředky, jak lodě z přehrady dostat.

Smírnou cestu k řešení vzniklé situace nabízí Martin Balík. „Nejsme pasivní, s Povodím Moravy společně se svým právníkem komunikujeme, nyní nám dluží odpověď. Domnívám se, že Povodí řeší zástupné problémy a důvody k výpovědi smlouvy se nezakládaly na pravdě," podotkl Balík. „Výpověď byla připravená dávno předtím, než došlo k úniku ropných látek do přehrady," poznamenal již dříve podnikatel s tím, že i kdyby znečišťující látka pocházela z jeho lodi, neměl by to být důvod k výpovědi.

Do vod vranovské přehrady uniklo začátkem listopadu velké množství látek. Ropná skvrna se tehdy objevila v bezprostřední blízkosti kotvících lodí. Balík se tehdy bránil s tím, že látky nepocházely z jeho lodí. Celou záležitost šetřila policie, která ve spolupráci s odborníky shledala, že se jednalo o přestupek. Na postup policie podal Martin Balík stížnost a státní zastupitelství vrátilo věc zpět k šetření. „Budeme nyní pokračovat v prověřování, přibereme znalce a budeme čekat na vyjádření," podotkla znojemská policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.

K ohrožení kvality pitné vody v přehradě tehdy prokazatelně nedošlo.

Balíkovo podnikání na přehradě provázely od začátku mnohé peripetie. 

Výletní loď Dyje, kterou si Balík přivezl z Maďarska roku 2010, parkovala nějaký čas v Lesné. Na přehradu se dostala až v dubnu roku 2011, příslušné smlouvy o kotvištích s Povodím Moravy jako správcem přehrady podepsal majitel na jaře 2012. Těsně před začátkem letní sezony téhož roku Dyji zapálil neznámý žhář. Policie původce požáru nenašla a vyšetřování odložila. Na dopadení pachatele sám Balík vypsal finanční odměnu půl milionu korun, výzva ale zůstala bez odezvy.