Poprvé od druhé poloviny května otevře v sobotu Galerie hlavního města Prahy svou expozici Slovanské epopeje v pražském Veletržním paláci. Mezitím museli galeristé Muchův cyklus zakrýt a zajistit zejména omítky, které začaly v některých místech opadávat.

Otevření expozice potvrdila mluvčí galerie. „Ano, expozice bude od prvního srpna opět otevřená pro návštěvníky," sdělila mluvčí Michaela Vrchotová. Ve Velké dvoraně Veletržního paláce plátna zůstanou nejméně do počátku roku 2017. „Ředitelka Galerie hlavního města Prahy Magdalena Juříková a generální ředitel Národní galerie v Praze Jiří Fajt podepsali smlouvu o prodloužení pronájmu Velké dvorany Veletržního paláce do konce února 2017," dodala Vrchotová. Galerie hlavního města měla zatím dvoranu pronajatou do konce letošního roku s možností smlouvu prodloužit o dva roky.

Celou opci galeristé zřejmě nevyužili kvůli dlouho chystané cestě Muchova cyklu do prestižní galerie v Tokiu. „S japonskou stranou jsme dohodli na zápůjčce do Tokia v roce 2017 a vyjednáváme také o možnosti dalších repríz v Číně," potvrdil již dříve pražský radní pro kulturu Jan Wolf.

Na to, jak Epopej nyní v Praze vypadá, se chce brzy podívat i autorův vnuk John Mucha. „Měl jsem zatím jednu schůzku s ředitelkou galerie hlavního města, ale to jsem ještě nevěděl, co se stalo. Když jsem se pak o opadaném stropu dozvěděl, s ředitelkou jsem se spojil a ujišťovala mě, že udělali vše pro to, aby byla epopej uchráněna před nějakou škodou. Nedostal jsem ale možnost se tam podívat. V Praze budu asi za dva týdny a to se určitě budu chtít podívat. Jen mě překvapuje, že se něco takového mohlo stát, po všech opravách, které v dvoraně dělali," uvedl Mucha.

Malířův vnuk dal také opět najevo, že mu nejsou po chuti plány magistrátu na vypravení Epopeje do Asie. „Tohle cestování z mého pohledu nesplňuje základní podmínku, kterou dědeček dal při darování Epopeje Praze. Myslím, že nejsem vůbec sám s názorem, že Epopej patří ke kulturním klenotům naší země. Měla by spíše lákat lidi k návštěvě republiky, a ne cestovat kdesi po světě," kritizoval Mucha.

O dalším umístění Epopeje jsou opět připraveni jednat v Moravském Krumlově. „Myslím, že tohle rozhodnutí musí padnout během příštího roku a my jsme k případným jednáním připraveni," řekl starosta Krumlova Tomáš Třetina. Krumlovští zastupitelé před časem kývli na koupi tamního zámku, kde bývala Epopej po víc než čtyřicet let vystavena.

Město má na zámku i nové opravené a pro expoziční účely vybavené sály. „Jsme připraveni na jednání o návratu Epopeje, i na to, že budeme namísto toho ve spolupráci s Muzeem Kampa rozvíjet náš plán na to, aby se z Krumlova stal jakýsi středobod pro zájemce o moderní umění z Moravy. Dolního Rakouska, západního Slovenska. Už nyní návštěvníci v zámeckých sálech najdou mimořádná díla ze sbírky Jana a Medy Mládkových," poukázal Třetina.

Expozice na zámku je otevřená do konce října denně vyjma pondělí. Vedle stálé výstavy ze sbírek Muzea Kampa návštěvníci uvidí velkoformátové obrazy Vladimíra Franze a do podzimu také soubor slavných ilustrací Zdeňka Buriana.