Na Znojemsku silničáři opravují na konci prázdnin hned pět úseků silnic. S objížďkou musí počítat řidiči, kteří jezdí ze Znojma do Brna. Také na okraji Znojma cestáři pokračují v opravách silnice I/38 směrem na Rakousko. „Poslední etapa skončí 29. září," sdělila mluvčí Znojma Zuzana Pastrňáková.

Nedotčený asfalt a svodidla čekají na řidiče na nájezdu z Brna na D1 na 203. kilometru. Uzavírka pravého pruhu skončí až v sobotu, přesto je nájezd po opravách téměř připravený. S koncem prázdnin v Jihomoravském kraji končí několik dalších uzavírek.

V Brně se dříve oproti plánu otevřely opravované ulice Husova a Cejl už v úterý večer. „Protože je vše hotové, tak jsou ulice průjezdné," řekla mluvčí brněnského dopravního podniku Barbora Lukšová.

V Brně se dříve oproti plánu otevřely opravované ulice Husova a Cejl už v úterý večer. Zdroj: DENÍK/Drahomír Stulír

Co a kdy se otevře v Brně
- úterý (včera): Cejl, Husova ulice
- středa: Renneská třída
- čtvrtek: Domažlická ulice, Krokova ulice, náměstí SNP, Pastrníkova ulice, Reissigova ulice, Špitálka
- pátek: Andrýskova ulice

Zdroj: www.dopravniinfo.cz

Návrat provozu zažil i Cejl. „Díky tomu se zklidní doprava v Bratislavské ulici, kudy vedla objízdna trasa. Tramvajové spojení je také lepší než náhradní doprava kvůli přesedání," zhodnotila Markéta Vlková, která v oblasti žije. Kromě těchto ulic v Brně skončí několik menších uzavírek.

Co ale neskončí, jsou opravy Poříčí. „Pokračovat budou už jen lokální úpravy. Uzavírky skončí na konci září," informoval mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Studecký.

Stejně tak bude pokračovat oprava dálnice D1 v úseku Ostrovačice – Kývalka a v okolí Vyškova. Kvůli rekonstrukcím uzavírky potrvají až do listopadu.

Pracím u Vyškova se nevyhnuly komplikace. „Stavba nyní je v režimu předčasného užívání. Máme uzavřené oba rychlé pruhy, provoz jede s rychlostí sníženou na osmdesát kilometrů v hodině," zmínil za Metrostav, který dálnici opravuje, jeho mluvčí Vojtěch Kostiha.

Na Břeclavsku pokračuje dlouhodobá uzavírka mezi Lednicí a Podivínem. Opravuje se tam silnice a pět mostů. Osobní auta projedou až v listopadu, nákladní ještě později. „Budeme se snažit, aby převážná část prací byla hotová do konce roku," uvedl za břeclavské silničáře Ladislav Hádlík.

Krátce po prázdninách chtěli podle plánu dokončit opravu silnice mezi Veselím nad Moravou a Blatnicí pod Svatým Antonínkem. Opravy za padesát milionů korun ale stále ještě nezačaly. „Po celé cestě jsou obrovské jámy, propadlý beton. Čekám, kdy mi v těch jamách zůstane pneumatika," okomentovala nynější stav řidička Marie Uřičářová.