„Přechod ve Vratěníně vlastní fyzická osoba, zůstává ale zatím nevyužitý, což je škoda. Záměr, který vlastník měl, ubytování a služby pro turisty, tady totiž stále chybí. Objekt je nyní obydlený a nechátrá, ale užitek z něj zatím žádný není," uvedl starosta Vratěnína Martin Kincl.

Menší hraniční přechod v nejzápadnější výspě Znojemska byl v regionu poslední, který stát prodal. Nového vlastníka našel na podzim před třemi a půl lety. Původní kupec je obratem prodal dál a nový majitel uváděl, že z přechodu udělá cukrárnu a turistickou ubytovnu.

Na papíře a v šuplatech zatím zůstávají také plány brněnského technického muzea na využití budov na dříve nejvýznamnějším přechodu na Znojemsku, v Hatích u Chvalovic. „O plánech muzea nic konkrétního nevím a velmi pochybuji, že by dokázali vymyslet něco, co by lidi lákalo víc než atrakce, které tu jsou. Pokud vím, je tam teď jen prodej palivového dříví," uvedl starosta příhraničních Chvalovic Zdeněk Karpinski. Nevyužité objekty podle něj nepředstavují žádný problém. Dříve starosta mluvil dokonce o tom, že by je bylo nejlepší zbořit.

Budovy získalo před pěti lety od státu Technické muzeum v Brně, které připravilo projekt muzea celnictví a ochrany hranic. „Projekt je hotový, schází peníze. S dosavadními žádostmi jsme neuspěli, nyní čekáme, zda a kdy začne přijímat projekty operační pro vědu, výzkum a inovace, abychom mohli požádat o evropské peníze," sdělil náměstek ředitele muzea Ivo Štěpánek. Podle dřívějšího vyjádření mluvčí muzea Kláry Havlíčkové má samotná expozice stát kolem tří milionů korun, další peníze budou vyžadovat nezbytné úpravy budov. Budova, ve které dříve pracovali mezi Hevlínem a rakouským Laa an der Thaya celníci.

Muzejním účelům již slouží budovy bývalého přechodu v Hnanicích. Získalo je znojemské Jihomoravské muzeum a před třemi lety je adaptovalo na depozitáře. „Většinu depozitářů jsme již do Hnanic přestěhovali, uvolnili jsme si tím místo mimo jiné pro chystané rozšíření archeologické expozice v minoritském klášteře," sdělila ředitelka muzea Vladimíra Durajková s tím, že savební úpravy budov vyšly muzeum před necelými čtyřmi lety na šest milionů korun, další milion stálo zabezpečení. „Nyní chystáme ještě po projektové a úřední stránce úpravu dozdění přístěnku o dvě zdi, abychom v něm mohli zřídit depozitář soch a přemístit tam lapidárium z hradu," dodala Durajková.

Nové využití má po několika letech hledání nájemce schopného naplnit své plány i přechod v Hevlíně.Budovy obec získala před pěti lety, vystřídalo se v nich několik nájemců. „Nyní již v objektu kasino funguje, řádně platí nájem, obci plynou peníze podle stanovených pravidel. Vše je nyní, a to i podle názoru právníků, v pořádku," uvedl starosta Hevlína Jiří Dohnal.

Hraniční přechody ztratily část svého významu a funkce hned po vstupu České republiky do Evropské unie před deseti lety. V prosinci 2007 pak stálé kontroly na hranicích skončily úplně, protože země vstoupila do schengenského systému.