Poslední úřední řízení zbývají po čtyřech letech příprav k vyřízení nutných povolení pro změnu takzvané kasárenské křižovatky na okraji Znojma v hlavním tahu na Jihlavu na kruhový objezd. Stejnou úpravou prochází právě nyní nechvalně známá dyjská křižovatka na silnici na Brno a Pohořelice.

Kasárenskou křižovatku mají zatím na svých stolech projektanti a úředníci. „Zpracovali jsme příslušný projekt a požádali o územní rozhodnutí. Kvůli shromažďování nutných podkladů je územní řízení nyní přerušené a na podkladech pro jeho pokračování pracujeme," sdělil vedoucí příslušného úseku brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic Tomáš Vyhlídal.

Před dokončením je naproti tomu přestavba na kruhový objezd u dyjské křižovatky na hlavním tahu na Brno a Pohořelice. „Práce mají skončit do šestnáctého června a zatím nevím o ničem, co by termín mělo zkomplikovat nebo prodloužit," sdělil šéf znojemské oblasti krajské správy silnic Zdeněk Komůrka.

Dyjskou křižovatku silničáři předělávají na kruhový objezd hlavně kvůli vyšší bezpečnosti provozu. Ale i kasárenská křižovatka se před rokem zapsala do statistik tragickou nehodou.

V sobotním odpoledni se tehdy na počátku června srazila dvě osobní auta. „Po hlavní silnici jel od Znojma Citroën Xantia a po vedlejší přijížděl od Citonic Ford Mondeo. Citroën, v němž cestovali tři lidé z Břeclavska, náraz po srážce vymrštil mimo silnici. Zemřel v něm šestačtyřicetiletý řidič a čtyřiačtyřicetiletá spolujezdkyně. Osmnáctiletý spolujezdec utrpěl lehké zranění," popsala tehdy mluvčí znojemských policistů Lenka Drahokoupilová. Podle policejních statistik šlo o první smrtelnou nehodu po deseti letech.

Podle šéfa jedné ze znojemských autoškol Marka Neuschla dává chystaná změna smysl. „Jen je třeba, aby byl dostatečně široký. Vysoký horizont zde bude paradoxně bezpečnostní prvek. Moderní objezdy se tak i záměrně staví, aby řidič musel najíždět opatrně," uvedl Neuschl.