„Je to pro mne trochu stres. Už se těším, až budu mít všechny starosti spojené s organizací hodů za sebou. Stárka dělám poprvé a je to pro mne čest i odpovědnost,“ neskrývá lehkou nervozitu student Vysokého učení technického v Brně a hrádecký rodák.

Průvod v čele s chasou doprovázený muzikanty se formuje před vchodem do obecního úřadu. Vychází starosta Ondřej Kubic slavnostně oblečen se symbolem hodového práva v ruce. „Milá hrádecká krojovaná chaso, dovolte mi, abych vás co nejsrdečněji přivítal a popřál vám, aby hody vyšly co nejlépe,“ vítá starosta chasu a předává právo.

Potlesk a juchání dívek i mladých mužů přehlušuje muzika Amatérů z Dobšic. Chasa vytváří kruh, uprostřed tančí stárková se starostou, druhý pár tvoří stárek a starostova manželka. Desítky místních si chasu fotí a pořizují si videa na mobilní telefony.

Návštěvníci brněnské DRFG arény se v sobotu odpoledne ocitli na ostrově blízko pobřeží Arfiky.
OBRAZEM: Muzikál Madagaskar zavedl diváky z Brna na ostrov v Indickém oceánu

Pak se chasa vydává na zvaní místních dům od domu na večerní zábavu. „Musíme sebou hodit. Ve tři odpoledne už máme být v kulturáku a chystat ho na večer,“ říká jeden z mladíků v kroji.

Skupinky chasy doprovází koňský potah. Veze v demižonu víno, aby chasa mohla při zvaní lidem nabídnout doušek.

Mladý pár zvoní na dveře u Voborníků. Voborníkovi je zvou na dvorek. „V kolik máme přijít?“ ptá se Pavel Voborník. Mladý muž mu říká, že co nejdříve, aby si sedli. Paní domu nabízí příchozím čerstvé lahodné chlebíčky a zákusky, pije se víno. Venku zní dechovka.

Letošní pokus o Motoshow rekord absolvovalo 2 732 nadšenců.
OBRAZEM: Na okruh vyjelo 2732 motorek. Nejrychlejší kolo zajel vozíčkář Šembera

Chasa se dobře baví. Chodí dům od domu, zve lidi. „To si děláš srandu? Já ti tu kasičku rozšroubuju“ směje se jedna z dívek a kamarádka ji dráždí chrastěním mincí ve své pokladničce. „Tak večer!“ volá dívka na ženu u jednoho z domů. Skupinky hrádecké krojované chasy jsou dál vesnicí, aby pozvali maximum místních na večerní zábavu.

Blíží se poledne a slunce hřeje jako v létě. Večer bude jistě pěkná zábava.

Přírodní koupaliště Cihelna (Lužák).
Na lužické Cihelně se lidé projdou po novém mole. Z akátových desek