Ze Znojma ho jako pomyslný strojvůdce vypravil slavný pohádkový princ Jan Čenský. Vyhlásil také výsledky výtvarné soutěže. Nejhezčí hrad nakreslil čtyřletý Radim Vaněk z mateřské školky na Pražské ulici.

Princ Čenský se také stal kmotrem nového Vláčku Hráčku. V něm na děti čekají hračky, prolézačky či nafukovací trampolína.


Pojízdné kino Českých drah, které letos vyjede na železnici již po šesté, začalo svoji cestu slavnostně právě ve Znojmě.
„Vlastní kinovůz je původní zavazadlový vagon, který železničáři upravili jako pojízdný kinosál, vybavený digitální promítací technikou s kvalitním ozvučením. Sedadla jsou stupňovitě uspořádána jako v klasickém kině. Promítací sál je zatemněný, klimatizovaný a má kapacitu šedesát míst k sezení,“ informovala Šubová.


Ve čtvrtek se od půl deváté dopoledne bude promítat pro školky a školy, odpoledne od jedné hodiny je kino volně otevřeno všem. Letos je připravena spousta oblíbených pohádek, jakou jsou Krkonošské pohádky, pohádky o Rumcajsovi, O hajném Robátkovi, Krtkova dobrodružství, příběhy Žofky, Macha a Šebestové, Broučci a mnoho dalších. Vstup do celého Kinematovlaku je pro všechny zcela zdarma.