Vznosné jméno Kolumbus dala znojemská radnice svému programu pro boj s nezaměstnaností. Na výpravu za novými pracovními místy a lepšími podmínkami pro jejich vytváření představitelé města příští týden vyšlou flotilu sedmi „plavidel". Tolik je alespoň opatření nebo dílčích plánů, které ve středu představilo vedení města.

„Po stabilizaci rozpočtu a úspěšném rozběhnutí projetu Klíč (prodej poloviny městských bytů nájemníkům, pozn. red.), přecházíme k nezaměstnanosti, která patří k nejpalčivějším problémům Znojma a celého regionu, jak o tom vypovídají i výzkumy znojemské Soukromé vysoké školy ekonomické. Ta spolu s hospodářskou komorou  na projektu Kolumbus a jeho přípravě s námi spolupracuje," sdělil starosta Vlastimil Gabrhel.

Radnice svou novou strategii proti nezaměstnanosti rozdělila do sedmi oblastí, z nichž každá obsahuje různé záměry nebo konkrétní opatření.

Vypočítává například akce, které mají přinést v příštím roce nová pracovní místa. Pětačtyřicet míst má vzniknout v novém domově důchodců, třináct lidí najde práci ve středisku údržby zřízeném při správě nemovitostí a podobně.

„Velmi zajímavý je vznikající projekt Šikulové. Město jej podpořilo zvýhodněným prodejem pozemků. Firma se za to zavázala, že postupně vytvoří až třicet nových míst, zejména pro lidi s postižením," přiblížil šéf vnitřního auditu radnice Michal Plaček, který se na přípravě projektu Kolumbus podílel.

V prvním čtvrtletí příštího roku chce radnice na náměstí Armády otevřít podnikatelský inkubátor. „Předpokládáme, že zájemci budou mít v inkubátoru po čtyři měsíce zdarma nájem místa. A také přístup k poradenství a konzultacím o svých podnikatelských záměrech s hospodářskou komorou a SVŠE," přiblížil další ze záměrů Plaček.

Z dosavadních diskusí vzešel i podnět k založení strojařského oboru na učilišti na Přímětické. „Jde o zajímavou iniciativu a jsem rád, že jsme byli osloveni právě my. Konkrétní naplnění záměru bude vyžadovat řadu konzultací a dalších jednání. Odhaduji, že obor by mohl vzniknout přibližně do dvou let," sdělil ředitel učiliště Libor Hanzal.

Podle ředitele znojemského pracoviště Úřadu práce Emila Čopfa může být nový plán prospěšný. „Zatím o něm mám informace hlavně zprostředkovaně. V každém případě vítám vznik poradního sboru starosty, do kterého mám být přizván. Určitá obdoba tripartity bude užitečná," konstatoval ředitel.