Patrně nejhlasitějšímu kritikovi místních poměrů Igorovi Jeníkovi vadí údajně dlouhodobě neřešený problém se stavem ulice. „Celé Přímětice včetně sídliště jsou dávno opravené a na naši ulici asi zapomněli. Silnici tady jen záplatují a chodníky dvakrát ročně přeloží za použití starých dlaždic namísto zámkové dlažby. Pak na chodník najede auto a můžou to opravovat znovu. Přitom sousední ulice Potoční má pěkný nový asfalt," postěžoval si Jeník.

Jak dodal, ulice je poměrně frekventovaná. „Jezdí sem lidé do mateřské školky, turisté, kteří míří k památníku Prokopa Diviše, i zásobování. Jeden chodník na straně u školky je přitom zcela zbytečný. Vede odnikud nikam a zbytečně zabírá kus silnice," řekl Jeník.

Souhlasí s ním další tamní obyvatel Petr Brunclík. „Je to tak. Jeden chodník je tu zbytečný. Když tady jako bydlící zaparkuji u chodníku, další auta už nemohou projet. Navíc, silnice je nekvalitně opravená. Když prší, projíždějící auta rozstřikují kaluže na fasády našich domů a to je poškozuje je," přiblížil Brunclík.

Představitelé znojemské radnice tvrdí, že o potížích v ulici Prokopa Diviše ví a řeší je. Její opravy však nespojují s opravami sídliště. „Ulice Prokopa Diviše nebyla ani projekčně, ani finančně jakkoliv spojená s revitalizací přímětického sídliště. Špatného stavu tamější komunikace, a to nejen ulice Prokopa Diviše, ale například ulice u Rybníka, jsme si vědomi. V současnosti jsou ulice zaměřené a rádi bychom pokračovali dále zpracováním projektové dokumentace. Toto lze stihnout letos," sdělila mluvčí znojemské radnice Zuzana Pastrňáková.

Chodníky tam město podle mluvčí nechalo opravit nedávno. „Snažíme se řešit běžné opravy chodníků jako v ostatních částech města," dodala Pastrňáková.

Podle mluvčí se na radnici nikdo z bydlících oficiálně neobrátil. „Podněty ze strany občanů jsou spíše neformální. Situace je tam komplikovaná z hlediska šířkového uspořádání. Ulice je úzká, obousměrná, parkuje se tam a část ulice je v podstatě slepá. Jakékoliv úpravy chodníku jsou vzhledem k přítomnosti mateřské školky citlivé a komplikované a je třeba je posoudit v kontextu případných dalších opatření," naznačila mluvčí.

Obsazená parkovací místa

Igor Jeník poukázal také na parkování aut zaměstnankyň tamní mateřské školy. „Mají tady jedno vyhrazené parkovací místo a přitom tu denně parkují auta čtyři. Obyvatelé ulice pak nemají kam zaparkovat svá auta. Přitom by učitelky mohly auta nechávat například na nedalekém parkovišti na Křížovém náměstí," uvedl Jeník.

Podle ředitelky školky Heleny Stehlíkové auta učitelek stát před tamní budovou mohou. „Ulice je slepá. Naši zaměstnanci nikomu v parkování nebrání. Kromě toho máme jedno místo vyhrazené a placené," reagovala Stehlíková.

Strážníci situaci v místě monitorují, zásadní potíže však neevidují. „Nikdo zatím kvůli špatnému parkování nevolal na naši tísňovou linku 156 a ani jsme tam nemuseli žádné auto odtahovat," konstatoval ředitel Městské policie Znojmo Ivan Budín.