Jak doplnil, pravděpodobně piano umístí do podloubí u obchodního domu Dyje ještě do konce května.

Znojemští hudebníci takový počin vítají, ale naznačují nutnost hudební nástroj udržovat a ladit. „Může to být zpestření a oživení města. Je ale důležité, aby se o piano někdo staral a občas jej naladil. Podobná piana totiž v ostatních městech bývají poměrně často rozladěná," uvažoval znojemský hudebník Michal Smrčka.

Kavárník Ondřej Kobza začal umísťovat piana v Praze a Brně zhruba před dvěma lety. Nyní je již takových měst více než třicet a zhruba před rokem se připojil také Hodonín. „Lidé stále řeší řadu problémů. Víme, že je velmi důležité i to, že umějí sdílet pocity a starosti. A klavír ve veřejném prostoru je ideální pro to, aby se u něj scházeli a své pocity sdíleli," domnívala se Zlata Maděřičová z Jihomoravské komunitní nadace, která umožnila rozeznít hodonínské ulice. Piana umístili dobrovolníci do vestibulu knihovny a do obchodu.

Kavárník Ondřej Kobza se inspiroval podobnými projekty v zahraničí. Před lety začal umísťovat piana před své podniky v Praze. Reakce, jaké hudební nástroj u kolemjdoucích vyvolával, ho přivedly k nápadu model rozšířit. Lidé se ozývají přes facebookovou stránku, kde popisují nevšední zážitek, který jim hudební nástroj na ulici způsobil. Ozývají se také s nabídkami, že pro umístění do města darují svá nepotřebná piana. „Vzhledem k tomu, že piana jsem dříve pořizoval za své peníze, založil jsem pro akci profil na portálu HitHit, přes který mohou lidé finančně přispět. Peníze pak půjdou na nákup dalších pian a na jejich údržbu, jako je například ladění," poznamenal pro iDnes.cz Kobza.

Hvězdou internetu se stal před dvěma lety pražský dopravní policista, který usedl za piano u filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Video koncertujícího policisty vidělo na YouTube za měsíc necelých devět set tisíc lidí. Muž v uniformě se blýskl skladbou River Flows In You jihokorejského skladatele a klavíristy Yiruma.