Kadrman uvažoval také o tom, že nikdo nezná detaily o způsobu přepravy vzácného díla. „Ideální by byly klimatizované bedny, jejichž výrobu by Japonsko bezpochyby zaplatilo. Obávám se, že na to ale nedojde," dodal viceprezident asociace.

Muchovým dílům podle něho hrozí kromě poškození vlivem velkých teplotních výkyvů i mechanické poškození kvůli navinutí na speciální role, ve kterých plátna obvykle cestují. „Malba samozřejmě popraská. Na cestách se o Epopej postará restaurátor. Hrozí ale, že Muchovo dílo již přestane být autentické," varoval Kadrman.

O odvozu pláten do Japonska jednali pražští radní již v roce 2010. „Japonci milují Evropu a secesi a žádost o zapůjčení Epopeje byl dobře míněný úmysl. Jejich snahy mě nepřekvapily. Divím se ale tomu, že Praha na žádost kývla," uvedl Kadrman.

Plátna budou ještě do konce roku vystavená v pražském Veletržním paláci, Národní galerie totiž počítá s dalším využitím Velké dvorany pro vlastní výstavní projekty, jak připomněla mluvčí galerie Tereza Ježková.

Plátna jsou připravena, ubezpečuje radní

Pražský radní pro kulturu Jan Wolf před časem naznačil, že zahraniční cesty Epopeji neublíží. „Mucha ji vytvořil pro výstavní účely, aby reprezentovala Prahu a Českou republiku, takže plátna jsou dobře připravena k cestování," sdělil před časem radní Wolf.

Vzniklá petice má umožnit lidem apelovat na ministerské úředníky, kteří mají o odvozu rozhodnout.

Odborníci petici konzultovali se starostou Moravského Krumlova Tomáše Třetinou. „Postupujeme společně, příští týden budu o problému mluvit s novým hejtmanem. Naší snahou je upozornit na problém, který zde hrozí. Kulturní památky by totiž neměly opouštět republiku a měli bychom se přinejmenším snažit zachovat je v takovém stavu, v jakém jsou," poukázal Třetina.

Podle starosty v diskuzích kolem cesty Epopeje do zahraničí stojí názory dvou skupin odborníků proti sobě. „Ministerstvo kultury by nemělo povolit vývoz pláten. Vím, že v Praze navíc řeší problém, kam umístit Slovanskou epopej natrvalo. Krumlov je přitom připravený ji převzít," zmínil Třetina.

Petici umístěnou na webových stránkách www.zachrante-epopej.cz podepsalo za dva dny na tři sta padesát lidí a stovky příznivců Krumlova odkaz sdílely na sociálních sítích.

Vycestováním Epopeje se navíc bude po novém roce zabývat i soud, a to v souvislosti s žalobou Johna Muchy, vnuka slavného malíře.