V Moravském Krumlově se to týká asi dvou set dvaceti chovatelů. „Doplatek formou daru budeme vyplácet od úterý dvaadvacátého srpna do dvaadvacátého září vždy v úředních hodinách,“ informoval starosta Krumlova Tomáš Třetina s tím, že lidé mají na úřad donést příslušné rozhodnutí ministerstva zemědělství o poskytnuté náhradě a občanský průkaz.

V nedalekých Ivančicích sice začnou na úřadě peníze vyplácet až v polovině září, peníze už ale chovatelům posílají. „Vyplácíme například i pro Oslavany a Novou ves. Musel jsem podepsat asi dvanáct set dvojmo vyhotovených smluv. Chovatelům, kteří mají účet peníze postupně posíláme, ostatním peníze vyplatíme na úřadu po skončení rekonstrukce a výměny oken na budově,“ sdělil starosta Ivančic Milan Buček.

Jak dodal, náhradu od ministerstva již chovatelé většinou dostali. „Čekají ještě ti, kteří dokládali vyšší ceny slepic a odvolávali se proti prvnímu rozhodnutí,“ informoval starosta.

Základy raně románské obranné věže odhalili v Hradební ulici nedaleko rotundy svaté Kateřiny archeologové ve Znojmě.
Ve Znojmě našli základy románské Loupežnické věže

Mezi čekajícími je i drobný chovatel z Krumlova Jan Saleta. „Takzvaná náhrada stanovená ministerstvem je velmi nízká, sám jsem dokládal, že mě slepice stály sto sedmdesát korun. Podal jsem odvolání, ale na vyjádření pořád ještě čekám. Naproti tomu rozhodnutí kraje o poskytnutí daru chovatelům vítám“ dodal Saleta.

Mezitím už nakoupil nové kusy drůbeže. „Slepice už zase máme, ale vajíčka začaly snášet teprve někdy před měsícem,“ řekl sedmdesátník, který drůbež chová od mládí.

O budoucnost drůbeže na svém dvorku se ale pořád obává. „S volně žijícími přenašeči ptačí chřipky neudělali veterináři vůbec nic. Nákaza se klidně může vrátit,“ zamyslel se. Veterináři chovatelům doporučují chovy co nejdůkladněji zabezpečit proti kontaktu drůbeže s volně žijícími ptáky.

Ptačí chřipka se na jižní Moravě projevila začátkem ledna, kdy veterináři utratili chovy a domácí drůbež v Ivančicích, Moravském Krumlově, Oslavanech a Nové vsi a jejich bezprostředním okolí. Likvidovali také chov v Brodu nad Dyjí.

Divoké prase - ilustrační foto.
Odměna tisíc korun? Zastřelený divočák stojí myslivce několikanásobně víc