Zpátky z teplých krajin jsou již na Znojemsku například vlaštovky. „První jsem viděl 1. dubna, možná jsou tu ale už déle. Nejsou totiž příliš vidět, když je škaredě. Nyní jsou hlavně někde u vody. Ihned po příletu, ještě než se vracejí na hnízdiště, nocují totiž často spolu se špačky v rákosinách u rybníků," popsal Klejdus.

Že ještě vlaštovky nejsou na místě, kde si staví hnízda, potvrdil i Roman Procházka ze Znojma, kterému rok co rok staví hnízda na garáži. „Zatím se nic neděje, je ale pravda, že k nám přilétají až tak za měsíc," popsal.

Zpět jsou již i budníčci menší, někde přilétli i budníčci větší. Zpět na Znojemsku jsou rovněž moudivláčci, kteří se vrátili již na přelomu března a dubna. „A přilétli samozřejmě i motáci pochopové, kteří už začínají stavět hnízda," vylíčil miroslavský ornitolog.

Přilétli i zdejší havrani, na svých hnízdištích v Božicích a Velkém Karlově je již asi 140 párů. Podobně dorazili i čápi. „První jsem viděl už 17. března, většinou přilétávají samostatně. Nejprve samci, později samice," naznačil Julius Klejdus. A na Znojemsko se už vrátily kukačky a slyšet je také nezaměnitelný zpěv slavíků. Dorazila i cvrčilka slavíková.

Naopak stále ještě nejsou zpět vlhy a rorýsi. Jsou to zároveň ti ptáci, kteří jako první odlétají na zimu za teplem. A důvod? „Živí se létavým hmyzem," přiblížil miroslavský ornitolog Julius Klejdus.

Jak rorýsi, tak vlhy pestré jsou takzvaní potravní specialisté, oba loví létavý hmyz ve vzduchu. Vlhy loví zejména vosy, včely, vážky, čmeláky, rorýsi se zase živí takzvaným vzdušným planktonem, což je hmyz, který loví zejména ve větších výškách. Oba druhy jsou u nás tedy jen v době, kdy mají létavého hmyzu dost. Jsou to proto ptáci, kteří sem přilétají po zimě jako poslední a jako první zase odlétají.

A kam vlastně od nás ptactvo na zimu odlétá? Čáp bílý vyhledává svá zimoviště ve střední a jižní Africe. Rorýs obecný rovněž zimuje na jižní polovině Afriky. Stejně tak i vlaštovka obecná a vlha pestrá, která migruje do tropické a jižní Afriky.

A zdejší havran polní míří v polovině října do zimovišť, která leží ve Francii.