Víno láká turisty na jižní Moravu. Mnozí se za ochutnávkou vydávají po regionu na kole, i když v současné době platí nulová tolerance alkoholu za řídítky. To se může do budoucna změnit. Senátoři navrhují pro cyklisty přípustnou hranici půl promile, novela je nyní v Poslanecké sněmovně.

Pro zrušení nulové tolerance u cyklistů je například Štěpán Janás z Blatnice pod svatým Antonínkem na Hodonínsku. „Byl bych pro to, aby cyklisté mohli mít půl promile, líbí se mi rakouský model,“ poznamenal muž, který rád jezdí na kole po vinařských slavnostech. Právě v Rakousku je menší množství alkoholu povolené.

Ilustrační foto.
Cyklista jel opilý po přechodu na červenou. Srazilo ho auto, skončil v nemocnici

Zmírnění podmínek by uvítali také vinaři, ke kterým turisté jezdí na ochutnávku jejich vín. „Přijíždějí k nám zákazníci, kteří pijí rozumně a nedělají bordel. Ani bych jim nedával foukat, pokud nedělají problémy,“ řekl vinař Leoš Horák z Vrbice na Břeclavsku.

Cyklisté a alkohol na jihu Moravy:
- nehody zaviněné cyklistou: 335 (2017), 291 (2018), 47 (leden až duben 2019)
- z toho pod vlivem alkoholu: 119 (2017), 100 (2018), 11 (leden až duben 2019)
- počet úmrtí při nehodách zaviněných cyklisty: 0 (2017), 2 (2018), 2 (leden až duben 2019)
- počet kontrolovaných cyklistů pod vlivem alkoholu bez nehody: 205 (2018), 33 (leden až duben 2019)

Petr Marada z Mikulčic na Hodonínsku si myslí, že je dostačující 0,3 promile. „Ať si dají v klidu jedno pivo nebo pohárek vína. Půl promile už je hodně,“ uvedl vinař.

Za zrušení nulové tolerance za řídítky bojuje senátor Rostislav Koštial. Pokud novelu poslanci schválí, bude platit na cyklostezkách a silnicích třetí třídy. „V Evropě jsme jedna z mála výjimek, kde není povolená ani nízká hladina alkoholu. Historicky jsme vybudovali spoustu vinařských stezek pro cyklisty a stávaly se případy, že byli záměrně zastavovaní policií,“ reagoval.

Pro povolení alkoholu u cyklistů se v minulosti vyjádřil i prezident Miloš Zeman. Bývalý senátor Zdeněk Škromach prosazoval dokonce 0,8 promile, neúspěšně.

Ilustrační foto.
Ve Svitavě se utopil opilý cyklista

Jižní Morava je protkaná rozsáhlou sítí Moravských vinařských stezek, které vedou přes Břeclavsko, Hodonínsko a Znojemsko až směrem k Brnu. „Lidé se pak nebudou bát, že když se napijí, budou popotahovaní. Spolupracujeme s Rakouskem, kde to funguje,“ sdělil koordinátor stezek Martin Fiala.

Naopak proti změně je Besip. „Jestli jsme národ alkoholiků, tak si uzákoňme, že se můžeme mezi sebou vybíjet pod vlivem alkoholu a berme ho za polehčující okolnost,“ prohlásil krajský koordinátor Pavel Čížek.

Ilustrační foto.
Opilí cyklisté? U pětiny nehod. Za jízdu pod vlivem jim hrozí pokuta až 50 tisíc

Upozornil na problém, který nastane, pokud cyklista způsobí nehodu, nebo je zodpovědný za škodu na majetku. „Je-li spojená s alkoholem nebo s drogami, zodpovědnost za škody jde za tím, kdo škodu způsobil,“ zmínil Čížek.

Cyklisté podle policejních statistik loni zavinili na jihu Moravy 291 nehod, ve sto případech byli pod vlivem alkoholu. „Od ledna do dubna zavinili 47 nehod, z toho jedenáct pod vlivem alkoholu,“ vyčíslil policejní mluvčí Pavel Šváb.

Ilustrační foto.
Cyklista vjel do cesty policejnímu autu. Při nehodě se zranil on i dva policisté

Brněnští strážníci loni přistihli šest cyklistů pod vlivem alkoholu, letos dva. „V prosinci muž nadýchal na Hlinkách dvě promile. Neobratně kličkoval na silnici,“ sdělil mluvčí Jakub Ghanem.