Tato vinařství se zároveň stávají i členy sdružení VOC Znojmo, které má tak již sedmnáct členů. „Hodně se nám líbí společná propagace v rámci sdružení VOC. Má to jednotná pravidla, Znojemsku to navíc přináší i něco navíc," řekl Kamil Piálek z Vinařství Piálek & Jäger.

Už dva roky si členství ve sdružení VOC Znojmo užívá miroslavské Vinařství Hanzel. „Rozhodně jsme za členství ve sdružení takových kvalitních vinařů moc rádi. Pomáhá to rozhodně i naší značce. Vína originální certifikace se totiž dostávají do povědomí nejen tady. Setkáváme se s tím i v Praze a znojemské VOC je před ostatními takovými hodně, hodně ve předu. Je to jednoznačně záruka kvalitních vín," přiblížil jednatel miroslavského vinařství Martin Hanzel.

O co vlastně v takzvaném apelačním systému jde?

S revolučním přijetím certifikace VOC má hrát mnohem větší roli takzvaný „terroir", tedy označování vín podle místa původu a znamenající kombinaci vlivů půdy, počasí, vody a slunce.

Systém VOC muselo povolit ministerstvo zemědělství. Vinaři ze Znojemska se o to snažili pět let. Po jejich vzoru o to začali postupně usilovat i vinaři z jiných regionů jižní Moravy. Podobné prestižní značky kvality fungují na zahraničních vinných etiketách desítky let. V Itálii je to DOC, ve Francii pak AOC.

Vína VOC Znojmo, kam jsou zařazeny tři typické odrůdy tohoto regionu, sjednocuje podle producentů mimořádná a typická zvláštní aromatičnost vín, daná místem původu vinic v okolí Znojma.

Certifikátem se však nemohou pyšnit všechna tato vína ze Znojemska. „Ale jen vybraná, která dosahují nejvyšší a mimořádné kvality, projdou přísnými kontrolami a pocházejí jen z konkrétně vyjmenovaných poloh," připomněl šéf sdružení František Koudela.

Členové sdružení VOC Znojmo

1. DV-Ppromotion
2. Ing. Josef Dobrovolný
3. Vinařství Piálek & Jäger
4. Vinařství Kořínek
5. Víno Vaněk
6. Vinařství Lahofer
7. Vinařství Líbal
8. Vinařství rodiny Špalkovy
9. Waldberg Vrbovec
10. Vinné sklepy Lechovice
11. Vino Hort
12. Zem. družstvo Hodonice
13. Znovín Znojmo
14. Vinařství Sádek
15. Vinice Hnanice
16. Vinařství Hanzel
17. Arte Vini
Zdroj: Sdružení VOC Znojmo