Odbrždění od jara stojících příprav nového bazénu sdělil starosta Vlastimil Gabrhel zastupitelům na jejich posledním zasedání. „Rada města schválila záměr umístit krytý bazén na volné ploše v jihovýchodní části areálu městské plovárny Louka," informoval starosta.

Podle opozičního zastupitele Jiřího Kacetla stojí ale město před jinou otázkou. „Musíme si vybrat, zda chceme nové megalomanské bazény, nebo ctít památky a pohledy na ně. Mějme také na paměti, že názory lidí jsou v této věci velmi rozdělené. Část si přeje zachování stávajících lázní jak z důvodů ekonomických, tak kvůli zachování živého centra města," argumentoval Kacetl, a vyzval, aby se celou věcí ještě zabýval strategický výbor.

Podle starosty není záměr nijak megalomanský. „Stavba bude stát kolem sto sedmdesáti či sto osmdesáti milionů. Od projektantů máme potvrzené, že to není dražší než případná rekonstrukce lázní," řekl zastupitelům.

Zastupitel Jiří Ludvík poukázal, že stavba v Louce může poznamenat centrum města. „Je lepší lázně opravit než vytvořit na mapě města další černou díru, nový brownfield. Ostatně od architektů a stavařů vím, že cenově vyjde v tomto případě obnova lázní či novostavba zhruba nastejno," poukázal Ludvík.

Gabrhel poukázal na možnou budoucnost lázní. „Pokud by bazén vyrostl v Louce, můžeme začít veřejnou diskusi, zda lázně nepřestavět na novou sportovní halu. Na její potřebu poukázalo loňské projednávání problémů Znojma v projektu Zdravé město," uvedl starosta.

Plány radních zatím nepřesvědčily šéfa sportovní komise a nového zastupitele Květoslava Svobodu. „Záleží pořád na tom, na co město dokáže sehnat dotace a jaké. A zatím nejsem přesvědčen, že vůbec nějaké dobré zdroje jsou otevřené. Budu rád, když se bazén postaví, ale musí být jasné, co se současně stane s lázněmi, které jsou skutečně technicky v kritickém stavu," poukázal bývalý olympionik.

O bazénu bude jednat i strategický výbor. „Zařadil jsem to jako první bod naší schůze třináctého července. A diskutovat budeme o celkovém pohledu na celou záležitost, co přinese ta či která varianta. Jistě to bude debata na delší dobu, chtěli bychom nějak zapojit i veřejnost," avizoval předseda výboru Karel Podzimek.

Jisté je, že na čas si dá i ministerstvo kultury. „Návrh na prohlášení národní památkou evidujeme a hodnotit jej budeme, jakmile bude připravován výběr podobných památek k prohlášení," sdělila mluvčí resortu Simona Cigánková s tím, že letos to nejspíš nebude.