Prodali jsme provozovnu ve Vídeňské ulici v souladu se zákonem. Potvrdilo nám to i policejní vyšetřování. Takový vzkaz posílá vedení znojemské radnice veřejnosti. Informaci o ukončení policejního vyšetřování zveřejnila mluvčí radnice Zuzana Pastrňáková.

„Prodej nebytové jednotky ve Vídeňské ulici a hájenky v ulici Kuchařovická se uskutečnil standardně a v souladu se zákony. Potvrzuje to policejní šetření, které se vedlo na základě trestního oznámení zastupitele Jiřího Kacetla," sdělila Pastrňáková.

Policie případ odložila již před měsícem. „Znojemské oddělení hospodářské kriminality se celou věcí zabývalo a sedmého listopadu ji odložilo. Policisté prověřovali, zda v tomto případě nejde o podezření z protiprávního jednání. Nepotvrdilo se nic, co by nasvědčovalo, že byl spáchaný trestný čin," řekla policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Vyšetřování podle radnice jen potvrdilo to, co kontrolní výbor a rada města tvrdily již dříve. Prodejem nebytové jednotky na ulici Vídeňská se podle mluvčí zabývaly opakovaně a neshledaly žádné pochybení. „Město prodalo nebytový prostor za tržní cenu, která odráží objektivní poptávku trhu a ne subjektivní dojmy a pocity pana Kacetla nebo kohokoliv jiného. Prodej nebytového prostoru byl řádně vyvěšen na úřední desce. To, že se přihlásil pouze jeden zájemce, nemůžeme my nijak ovlivnit. Proto rada města neshledala na postupu při prodeji nebytové jednotky žádné pochybení," shrnul již dříve šetření rady města starosta Znojma Vlastimil Gabrhel.

S podobným přístupem radnice se ovšem nesmířil samotný zastupitel Jiří Kacetl. „Usnesení útvaru hospodářské kriminality policie mi nebylo dosud doručeno, takže nemohu posoudit, jak se vyšetřovatelé vypořádali s některými zásadními důkazy předloženými v trestním oznámení. Jakmile se s usnesením detailně seznámím, zvážím ve spolupráci s právníky další kroky. Například přešetření celého případu nadřízenými vyšetřovacími instancemi. Stále chci věřit ve spravedlivost české justice," řekl Deníku Kacetl.

Kapka v moři

Zastupitel se obává, že uvedený případ nebytovky na Vídeňské ulici totiž může být jen kapkou v moři. „Obdobných případů nevýhodného odprodeje městského majetku pod reálnou cenou na základě prokazatelně chybně zpracovaných znaleckých posudků může být mnohem více. Účinná kontrola neexistuje žádná, kontrolní výbor zastupitelstva je v rukou komunistů, kteří jsou de facto součástí radniční koalice. Znojmo se tak z vůle většiny zastupitelů okrádá o finanční prostředky," upozornil Kacetl.

Obdobně hovoří i další ze znojemských zastupitelů Jiří Ludvík. „Je krajně nestrategické prodávat v této době lukrativní nebytové prostory. Kdybych byl majitel takové nemovitosti, rozhodně bych počkal. Město přeci není existenčně závislé na půl milionu korun, které za tuto nebytovku dostalo," myslí si Ludvík.

Zastupitel Kacetl dodal, že prokázat úmyslnost takového jednání je téměř nemožné. „Nicméně nástroje, které vedení radnice v tomto procesu používá, jsou každému rozumně uvažujícímu člověku více než podezřelé. Důvěra, kterou cítím od velké části znojemské veřejnosti, a vlastní morální přesvědčení mě zavazují tento boj o pravdu nevzdat," ubezpečil Kacetl.

Starosta Gabrhel je jiného názoru. „Závěry vyšetřování ukazují to, co tvrdíme od začátku. Tedy že spravujeme majetek s pečlivostí a jako řádní hospodáři. Všichni bychom raději své nemovitosti prodávali desetkrát dráže, ale to není reálně možné," uzavřel první muž znojemské radnice.