Radní na posledním zasedání zastupitelům navrhli, aby se v končícím volebním období sešli už jen jednou, dva týdny před volbami koncem září. „Přípravný výbor za Znojmo bez hazardu, který žádá o vyhlášení referenda, zda mají ve Znojmě být herny a hazardní průmysl, se blíží k získání zákonem požadovaného počtu podpisů. Proto mě požádali, abych navrhl svolání mimořádné schůze, která by plebiscit případně vyhlásila," oslovil své kolegy zastupitel Jiří Kacetl s tím, že podobně jako v některých jiných městech by se mohlo referendum konat právě s volbami. Navrhl dva termíny, pro jeden získal podporu čtyř, pro druhý osmi hlasů, potřeboval jich přitom šestnáct. Velká většina zastupitelů se v obou případech zdržela.

Starosta Vlastimil Gabrhel pak vyzval vedoucího správního odboru Radka Svobodu, aby zastupitele seznámil s doporučeními ministerstva vnitra, které si radnice vyžádala. „Ministerstvo nedoporučuje konání referenda a voleb v jedné volební místnosti. Jednak proto, že komise vznikají podle jiných zákonů a mají odlišné pravomoci, jednak hrozí vysoké počty neplatných hlasů, pokud voliči omylem vloží úřední obálky do jiné urny," argumentoval Svoboda. Dodal, že podle průzkumu jeho úředníků asi v deseti okrscích, zhruba čtvrtině celkového počtu, by společné hlasování ve volbách a referendu znamenalo komplikace. „V těchto okrscích, je to například Hradiště, školka na Pražské, Okresní správa sociálního zabezpečení či hotel Dukla, máme k dispozici jen omezený prostor, a další volební místnost bychom tam těžko hledali," tvrdil vedoucí.

Sloučené hlasování by podle jeho slov nebylo pro město ani úspornější.

„Protože budou komunální i senátní volby, museli bychom zřejmě dokupovat jak volební schránky, tak zástěny pro úpravu lístků. Urny stojí kolem tisíce korun, zástěny kolem tří tisíc," dodal Svoboda.

Zástupce přípravného výboru Jakub Krainer potvrdil, že petiční archy doručí na radnici už brzy. „Podpisů máme 2 800, postupujeme tedy podle plánu. Lhůta pro vyhlášení referenda je devadesát dnů, lze tedy vše stihnout současně s volbami. Hlasování na posledním zastupitelstvu ale ukázalo, kdo chce něco udělat pro občany i to, jak se současná koalice snaží celou věc zahrát do autu," hodnotil Jakub Krainer.

Odmítl i výhradu, že referendum a volby není vhodné spojovat. „Jsou nejméně dva případy, Praha 7 a Dvůr Králové, kde se současně bez problémů konaly volby i referendum, někdy i v jedné volební místnosti. Argument města tedy není platný," dodal Krainer.

Aktivisté začali podpisy pod petici za referendum o zavření heren a vypnutí automatů sbírat na jaře. „Motivů bylo hned několik. Pobodání, dealování, pokusy o znásilnění, přepadení, to všechno jsou bohužel denní příběhy heren," připomněl Krainer kriminalitu s hernami a hráči spojovanou. V květnu se v městském kině měla konat veřejná debata o regulaci hazardu, publikum ovšem ovládli lidé spojení s hernami a tomu odpovídala i diskuse.

Znojemská radnice po dlouhé přípravě schválila vyhlášku, která od letoška hazard nevyhání, ale reguluje. „V městské památkové rezervaci a na dalších vyjmenovaných místech nesmí vznikat nové herny, stávající mohou fungovat, pokud se podřídí pravidlům. Novému již město další fungování herny nepovolí," přiblížil místostarosta Jan Grois.