Sdružení Znojmo bez hazardu, které o konání takového referenda od začátku usiluje a nasbíralo pod petici za úplné zrušení heren ve městě dostatek podpisů, však rozhodně nemluví o vítězství. Chtělo totiž docílit toho, aby se referendum uskutečnilo současně s komunálními volbami, což by bylo účinnější. To se mu ale nepovedlo.

„Budeme tedy hnát lidi třikrát po sobě k volbám, budou otrávení. Jsou to zbytečně vyhozené peníze. Ale aspoň uvidíme, co si lidé, kteří k referendu přijdou, o hazardu myslí," uvedl iniciátor petice za úplné zrušení heren ve Znojmě Jakub Krainer. Odhadem bude stát referendum půl milionu korun.

Sdružení usilovalo o svolání mimořádného zastupitelstva na první polovinu září, kde by se o referendu při volbách rozhodlo. Podpořilo je však v tomto pouze sedm zastupitelů z jednatřiceti. Zasedání odmítl svolat i starosta Vlastimil Gabrhel (ČSSD), který se sdružením nekomunikuje. „Kvůli opožděnému odevzdání podpisů pod peticí už to není možné s volbami," sdělil tehdy Gabrhel. A to i přesto, že úředníci potvrdili dostatečný počet podpisů už 27. srpna.

Včera pak již termín shodný s volbami nemohli zastupitelé odhlasovat kvůli zákonným postupům. Někteří ale tvrdili, že lidé by byli sloučením trojího hlasování do jednoho termínu stejně zmateni. „Vůbec v takovém případě neví, co mají dělat. Je dobře, že se to takto rozdělí," prohlásila komunistická senátorka Marta Bayerová, která je i zastupitelkou.

Sdružení se snažilo o konání referenda souběžně s volbami kvůli dostatečné účasti. Aby byl plebiscit platný, musí hlasovat 35 procent občanů. Iniciátor petice Krainer upozorňoval i na soudní judikaturu. Ta nařizuje sdružovat referenda s volbami, pokud je to možné.

Výherní automaty a hazard se obce snaží regulovat už několik let, vyhláškami omezují například dobu jejich provozu, počet nebo umístění. Mezi první obce, které přistoupily k plošnému zákazu, patří Blansko, Židlochovice nebo Břeclav.

Obyvatelé jiných obcí by se rádi přidali, jejich zastupitelé ale většinou dělají vše pro to, aby hazard úplně nevymizel. Nezávislé iniciativy, jako je ta znojemská, se pomocí petic snaží vyvolat referenda, ta ale musí vyhlásit zastupitelé.

Ideální pak je, když se konají zároveň s komunálními volbami. To ale zastupitelé odmítají projednat. Důvod? Chtějí, aby s referendem bylo spojováno až nově zvolené vedení. Navíc ze zkušeností vyplývá, že mimo volební víkend přijde k urnám méně lidí a zvyšuje se tak pravděpodobnost, že lidové hlasování nebude platné.