Podle lidí, kteří týdeníky vytvářejí, zrušili dikuse proto, že nemají sílu ani prostředky ohlídat nevhodné diskusní příspěvky, které mnohdy hraničí s protiprávním jednáním. „Je to tak. Týdeník Znojemsko kdysi diskusi na webu míval. Přispívali tam různí anonymní přispěvatelé a my jsme měli spoustu práce ošetřit vše tak, abychom jako vydavatelé nebyli trestně postižitelní za to, co se tam objevovalo," uvedl bývalý ředitel společnosti Neson, která vydává regionální týdeník Znojemsko, Jaroslav Šufajzl.

Jak dodal, vedení týdeníku se kdysi přelo o to, zda a jak diskusi ošetřit. „Jenže v té době nebyly přístupné systémy, které by se o jistou právní čistotu příspěvků postaraly. A personál jsme na hlídání příspěvků na webu tehdy neměli," dodal Šufajzl.

Ani v mladším týdeníku, než je Znojemsko, tedy ve Znojemském týdnu, nelze na webu diskutovat pod jednotlivými texty. „Diskuse pod články u nás bývaly ještě za předchozího vydavatele. Dnes je již čtenářům nenabízíme. Ani my nemáme síly a prostředky na jejich ohlídání. Myslím si však, že skutečnost, že u nás na webu nelze diskutovat, nijak zásadně neovlivnila návštěvnost našich internetových stránek," konstatoval šéfredaktor týdeníku František Střecha.

Anonymní diskuse

Čtenáři tak mají jedinou možnost, jak reagovat na témata v regionálních periodicích. Diskutovat na lokálním zpravodajském serveru lze pouze na webu Znojemského deníku Rovnost. „Je to tak. Ovšem skutečnost, že se do diskuse lze dostat anonymně pod různými nicky a falešnými jmény, výrazně ovlivňuje úroveň příspěvků. Sám jsem do diskuse kdysi pod svým jménem vstoupil a okamžitě se na mne snesla vlna negativních reakcí, které ovšem vůbec nekorespondovaly s obsahem samotného textu, ke kterému jsem chtěl vést diskusi. Dodnes sice diskusní příspěvky občas na webu Deníku čtu, ovšem už do nich nevstupuji," dodal bývalý novinář Šufajzl.

Diskusi na webu Znojemského deníku Rovnost občas sleduje také zastupitel Jiří Kacetl. „V diskusích se objevují mnohdy sprosté fauly, urážky, zesměšňování. V poslední době i zesílená vlna lajků a antilajků… Ano, i to je demokracie, jenže ptám se, zda lze anonymním osočováním demokracii i zabíjet," sdělil Kacetl.

Jak dodal, zrušit diskusi by bylo zlé. „Snad jediné myslitelné řešení by bylo diskusi autorizovat. Na webu by tak mohlo být občanské jméno diskutujícího, fotka, rozpoznatelná adresa, tedy uživatelský účet s ověřením, kdo dotyčný opravdu je. Pak by se snad do takové diskuse zapojovali i samotní politici, protože by to byla férová diskuse se vším všudy," naznačil Kacetl, který občas pod články otevřeně diskutuje.

Nemá to smysl

Zastupitel je rozhodnutý nevstupovat do diskuse, dokud bude anonymní. „V případě, že by byla pod přihlášením ošetřená tak, že bych věděl, s kým diskusi vedu, pak bych do ní rád vstoupil. S anonymními přispěvateli to nemá smysl," řekl Kacetl.

Podle vystudovaného sociologa Pavla Kovaříka jsou diskuse na různých zpravodajských serverech mnohdy prostorem pro filtrování názorů či frustrací z celospolečenského dění. „Někteří lidé nemají mnoho možností, jak své názory či pocity ventilovat. I anonymně. To ovšem odráží úroveň diskusí. Čtenáři diskuse na webech často využívají," sdělil Kovařík.

Podle sociologa je internet svým způsobem anonymní prostor. „Proto někteří pod nickem píší tak, jak píší. Jsou však i odborné portály, kde to funguje jinak a úroveň diskuse je věcnější," uzavřel.