VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Restaurace upozorňují na alergeny. Lidi to zatím nezajímá

Znojmo – Na obiloviny obsahující lepek, vejce, ryby, mléko, arašídy a dalších devět druhů potravin musí od poloviny prosince upozorňovat jídelny a restaurace také na Znojemsku. Většina z oslovených či navštívených podniků nařízení dodržuje, někteří majitelé restaurací ale také hosté se však nařízení podivují.

6.1.2015 2
SDÍLEJ:

Restaurace mají seznamy alergenů, které nově informují hosty o možném riziku alergické reakce z potravin.Foto: DENÍK/Dalibor Krutiš

O alergenech v pokrmech se pohodlně mohou informovat například hosté znojemské restaurace La Casa Navarra. „U nás dostane host jídelníček, na kterém je zřetelně napsáno, že zde máme seznam alergenů publikovaný v dané směrnici Evropské unie. Na vyžádání pak obsluha přinese k nahlédnutí seznam alergenů. U každého je číslo, které si host může porovnat s čísly u pokrmů, které najde v jídelním lístku," uvedl provozovatel restaurace Miloš Kremláček.

Zároveň však dodal, že se jedná o úřednické rozhodnutí bez valného významu. „Je to nesmysl. Člověk, který je alergický přece moc dobře ví, co nesní a vždy se pro jistotu zeptá obsluhy. Zatím se nikdo z našich hostů od platnosti směrnice o alergeny nezajímal," řekl Kremláček.

Jiný ze tří způsobů, jak o alergenech v pokrmech informovat, zvolili provozovatelé restaurace Na Věčnosti ve Znojmě. „Máme proškolené číšníky, kteří moc dobře ví, co v konkrétním pokrmu je, takže hosty na případné alergeny upozorní," sdělila provozní restaurace Alena Sofková.

Restaurace mají seznamy alergenů, které nově informují hosty o možném riziku alergické reakce z potravin.

„Jsme vegetariánská restaurace a chodí k nám často i lidé s různými onemocněními, kteří mají různé diety. Proto musí náš personál mnohdy velmi individuálně projednat s hostem i to, jak velké množství určitého koření, které ani není v seznamu alergenů, lze pro daného hosta použít. Podle mne je tedy nová směrnice jen omezování vlastní práce provozovny, nejsem z toho vůbec nadšená. My jsme se s našimi hosty vždy byli schopni dobře na konkrétním pokrmu domluvit. O tom přeci je práce číšníka," naznačila Sofková.

Ani někteří hosté restaurací nechápou příliš význam nového nařízení. „Jsem roky alergický na arašídy. Proto když si vybírám jídlo, vyhýbám se například číně, která arašídy často používá. Nebo se jednoduše s číšníkem domluvím a upozorním jej na svoji alergii," konstatoval Marek Rudiš.

Podrobný seznam pokrmů, které obsahují alergeny podle směrnice Evrospkého společenství mají také ve znojemské restauraci hotelu Lahofer. „Informace o alergenech obsažených v pokrmech poskytuje obsluha na požádání zákazníka. Zde máme denní menu a zde hosté najdou seznam alergenů, které v daných pokrmech mohou být. Zatím tento seznam od nás nikdo z hostů nechtěl. Myslím si, že je to přínosná služba pro naše zákazníky," vysvětlila číšnice restaurace Hana Čadová.

Například na Slovensku podobné opatření funguje již více jak sedm let. Strávníky o složkách potravin, které mohou vyvolat alergickou reakci, musí informovat vedle restaurací také v nemocnicích. Pokud na jídelním lístku slovenské restaurace upozornění chybí, může provozovatel dostat pokutu v přepočtu více než pět a půl milionů korun.

Pokuty budou hrozit i v České republice. Kontrolu bude kromě hygieniků provádět i Česká obchodní inspekce nebo veterinární správa. Hygienici však slibují, že zpočátku se zaměří především na pomoc provozovatelům, nikoliv na sankce.

Legislativě podléhá čtrnáct alergenů a výrobků, z nich připravených. Obiloviny, obsahující lepek, korýši, vejce, ryby, arašídy, sójové boby (sója), mléko, skořápkové plody, celer, hořčice, sezamová semena (sezam), oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, vlčí bob a měkkýši.

Autor: Dalibor Krutiš

6.1.2015 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Architekti chtějí zaujmout vinaře. V krojích.

Architekti chtějí zaujmout vinaře. V krojích

Ilustrační foto.

Více nehod motorkářů v kraji: letos již čtyři mrtví, přibylo i zraněných

Výměny žížal? Nadšenci se navzájem hledají na mapě

Jižní Morava - Kromě třídění odpadu začali lidé v domácnostech používat žížalí kompostéry. Vznikla i mapa, díky které se mohou navzájem kontaktovat. Zapojili se nadšenci na Znojemsku a Hodonínsku.

Reakcí na bodnutí přibývá. Hmyz útočí i na lékaře

Brno /ANKETA/ - Nejprve pobodali sršni mladého muže, poté zaútočili na dvě posádky záchranářů a kolemjdoucí. Scéna jako z hororu se odehrála v neděli večer v brněnské Bystrci. Výjezdů k lidem, u nichž se projeví alergická reakce na bodnutí včelou, vosou či sršněm, je podle odborníků v létě výrazně více.

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Krumlov a Šanov chystají nové parcely

Znojemsko – Desítky parcel začnou brzy nabízet zájemcům o stavbu rodinných domů radnice na Znojemsku. Nyní úředníci pracují na přípravě sítí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení