Znovu obnovit staré vazby a při tom na pomezí mezi jihozápadní Moravou a Dolním Rakouskem přitáhnout turisty třeba i z Číny. S takovými cíli vstupují představitelé Retzu a Znojma do kandidatury na pořadatele tradiční dolnorakouské Zemské výstavy. O svých cílech hovořili na informačním večeru v bývalém kině v Retzu, které se má stát součástí hlavního dějiště výstavy v pohraničním městečku.

Rakušané již založili spolek a sestavili pracovní skupiny, které mají chystat témata a program v různých oblastech. „Například při výstavě v roce 2013 se se svými nápady a programy zapojilo sto pětašedesát partnerů, pevně věřím, že nám se to povede také," řekl Hannes Weitschacher, šéf organizace starající se o rozvoj turistiky ve Weinviertelu, části Dolního Rakouska, do níž Retz patří.

Právě Weinviertel, vinařská čtvrť spolkové země, dostane za pět let prestižní pořadatelství Zemské výstavy. „Uchazeči jsou tři. Vedle Retzu a Znojma kandiduje Stockerau s Korneuburgem a zámky v oblasti Moravského pole," dodal Weitschacher.

Optimisticky hovořili i starostové obou měst. „Už nyní mámě mnoho společného, pořádáme společné akce,a výstava naše partnerství prohloubí. Pokud jde o Retz, plánujeme, že hlavní dějiště výstavy bude v rekonstruovaném bývalém kině a v nové hale, kterou zamýšlíme postavit v jeho sousedství," sdělil starosta Retzu Helmut Koch.

Podobně mluvil i první muž Znojma Vlastimil Gabrhel. „Jsme partnerskými městy, spojuje nás také hospodářství, krajina a společné zájmy. Potenciál zemské výstavy, pokud jej správně uchopíme, nám umožní naše zájmy a především vzájemné přátelství prohlubovat," řekl Gabrhel.

Jak dodal, ve Znojmě ještě rozhodnutí o možném hlavním dějišti výstavy nepadlo. „Zvažujeme Loucký klášter, areál pivovaru i další možnosti," naznačil plány znojemský starosta.

Podle bývalého rakouského velvyslance v České republice Ferdinanda Trauttsmanndorffa dává spolupráce na výstavě možnost obrátit zaběhané pohledy. „Pořád se díváme z našich periferií do svých ústředí. Měli bychom to obrátit, abychom my byli uprostřed a hranice kdesi vzadu," řekl velvyslanec.

Jak dodal, pořadatelé musí mít náležité ambice. „Můj bratr pracuje v Číně a říká, že z ní ročně vyjíždí dvě stě milionů turistů. Alespoň část jich musíme dostat sem," usmál se Trauttsmanndorff.