Právě trojice vesnic severně od Znojma se nyní dotýkají opravy poničených silnic v intravilánech. Jenže lidem vadí, jakým způsobem jsou naplánované jednotlivé uzavírky. Nervy k prasknutí pak mají řidiči ve Znojmě. Projet městem v dopravní špičce znamená strávit v kolonách s kamiony desítky minut. Pondělní ráno v Pražské ulici toho bylo důkazem.

O opravách informovala znojemská radnice jen dva dny před jejich zahájením. Povolení k uzavírkám silnic druhých a třetích tříd je totiž v kompetenci odboru dopravy města. „Dlouho očekávaná a rozsáhlá stavba čeká Suchohrdly, Kuchařovice a Přímětice, městskou část Znojma. Stavební práce na rekonstrukci vybraných úseků silnic průtahů, které vedou přes tyto tři obce, začnou po etapách již v pondělí 2. října,“ informovala koncem září mluvčí Znojma Zuzana Pastrňáková.

Práce na prvních opravovaných úsecích, s nimiž jsou spojena i aktuální dopravní omezení, podle ní potrvají do konce listopadu. Kompletně má být celá stavba hotová až v létě 2018.

Situace z léta v bítovské zátoce Horka, kde bylo extrémně málo vody.
Sucho omezilo vodní dopravu a poprvé za 23 let zrušilo tradiční zamykání řeky

Starosta Kuchařovic Lubomír Mlejnek upozorňuje, že od začátku nejde vše podle harmonogramu. „Řeklo se, že uzavírky budou platit od druhého, což se nestalo. Podle mne dochází k posunu stavby, takže uvidíme, jak to nakonec bude,“ naznačil Mlejnek. „U nás by podle harmonogramu měla uzavírka skončit do konce října, ale v tuto chvíli to prostě nevím. Možná vše skončí až v listopadu,“ zauvažoval starosta.

Jak upozornil, nejen obyvatelé Kuchařovic využívají zatím nejkratší spojnici do Znojma přes serpentiny. „Jenže tam jezdí autobusy ale také náklaďáky. Když se tam potká Tatra s osobákem, musí osobní auto vycouvat, aby se vešly. Budu žádat odbor dopravy o omezení tonáže na této silnici,“ naznačil Mlejnek.

Už minulý týden upozorňovali zástupci Dopravní společnosti Psota, která zajišťuje městskou hromadnou i linkovou autobusovou dopravu, že autobusy nabírají zpoždění. „Kolaps dopravy ve Znojmě (Pražská, Vídeňská, Družstevní, Kotkova a přilehlé ulice k nim) a kolem Lechovic (směrem od Znojma to stojí již na Práčské křiž). Zpoždění linek MAD asi 15min, linka 108 asi půl hodiny," napsali představitelé společnosti na své facebookové stránce. 

Ilustrační foto.
Konec tlačenic? Lednice má být přívětivější k turistům, vzniknou pro ně centra

„Tento problém se bude vyskytovat častěji a hlavně ve špičkách z důvodu uzavírek obcí kolem Znojma - Přímětice, Kuchařovice, Suchohrdly, Dobšice + Lechovice semafory," upozornili lidé z dopravní společnosti.

Podle šéfa dopravní policie ve Znojmě Roberta Peška se lidé prostě musí obrnit trpělivostí. „Na koordinaci uzavírek jsme spolupracovali a zabránili tomu, aby úřady uzavřely vše najednou. Řidiči musí mít trpělivost a dodržovat dopravní značky," konstatoval Pešek.

Jedním z řidičů, který musí volit objížďku do práce, je i ředitel citonické základní školy Jindřich Bulín. „Z domova, tedy z Únanova, musím jezdit přes Přímětice do Znojma a z Přímětické ulice doprava na Pražskou. Jezdím naštěstí brzy ráno, takže kolonám se vyhnu, ale vím, že ve špičce to může být komplikovanější," svěřil se Bulín.

Znojmu citelně chybí obchvat. „Proto se bude stále dokola opakovat to, co vidíme dnes. Opravy silnic v Kuchařovicích či Suchohrdlech způsobí kolony aut včetně kamionů ve Znojmě. Tam pak hustá doprava poničí silnice. Ve vesnicích je opraví a pak se to prohodí. Budou opravovat ve Znojmě a vše pojede přes vesnice, kde dostanu silnice opět zabrat. A tak stále dokola," uzavřel jednatel společnosti Polytrans David Molík, jehož firmy se uzavírky citelně dotknou. Sídlí totiž právě v Suchohrdlech.

Ilustrační foto.
Změny v hromadné dopravě: nedostatek řidičů v Brně pomohou vyřešit Ukrajinci