Naštěstí se mu to nepovedlo. Šrámu na krku hocha si všimla jeho učitelka, která se obrátila na policii. Senát znojemského okresního soudu v květnu seznal, že příčinou Rojíkova chování byl alkohol. Jenže jeho pití nemělo vliv na to, aby muž nedokázal rozpoznat důsledky svého jednání. Proto muži zároveň nařídil ambulantní protialkoholní léčbu a dohled pracovníka probační a mediační služby. Rojík se tenkrát proti rozsudku na místě odvolal. Ke středečnímu jednání krajského soudu se pak nedostavil a zasedání se tak zúčastnila pouze jeho obhájkyně.

„Jde o velmi závažné a společensky vysoce nebezpečné jednání. Hlavní líčení obžalobu potvrdilo. Obžalovaný syna dlouhodobě týral, vyčítal mu jeho vadu řeči i to že chtěl často spát u matky na niž je velmi citově vázán,“ řekla v květnu státní zástupkyně Naděžda Březinová. Rojík u soudu odmítl vypovídat.
Znalecké posudky čtené při květnovém líčení potvrdily, že sedmiletý hoch trpí syndromem týraného dítěte i věrohodnost jeho výpovědi v přípravném řízení. U obžalovaného psychiatr a psycholog nalezli emoční poruchu osobnosti a závislost na alkoholu. Pití podle znalců zhoršovalo jeho jednání, ale nerušilo jeho schopnosti rozpoznávat důsledky vlastního počínání. U druhého dítěte v rodině znalci žádné známky ani důsledky špatného zacházení nezjistili.

„Soudní řízení zcela neprokázalo vinu. Proti znaleckým posudkům stojí zejména výpovědi matky obžalovaného a jeho samého v přípravném řízení,“ uvedla v květnu obhájkyně Jana Řezáčová, která navrhla, aby její mandant byl zcela zproštěn obžaloby.