Nebýt opodál stojícího vánočního stromu, nikdo by v tu chvíli nemyslel, že jde o předzvěst zahájení oslav adventu. Horní náměstí ve Znojmě plní v neděli po poledni zástupy lidí, jejich obleky ale se slavnostní atmosférou poněkud neladí.

„Kam si mám přišpendlit startovní číslo?" ptá se malý klučina svého táty. „Na hruď, to je jasné," odpovídá hrdý otec a sune syna blíž ke startu. V tu chvíli se již na náměstí hromadí zástupy lidí, štafeta žáků Adventního běhu Znojmem začíná. Na startu se postupně vystřídají děti i dospělí, štafeta střídá štafetu, pak na start míří jednotlivci z řad mužů a žen. Lidé fandí, běžci míří na okruh městem.

O pět hodin později je ale již vše jinak. Horní náměstí opět plní lidé, tentokrát už však s očekáváním slavnostního rozsvícení vánočního stromu. „Loni to tady bylo k nevydržení, přes ten dav se nešlo hnout. Dnes je to o trochu lepší, ale taky nic moc. Na náměstí pod Dyjí by bylo rozhodně místa víc," hodnotil první den znojemského adventu Martin Koutný, který do podvečerního Znojma vyrazil s celou rodinou.

Náměstí je plné stánků s horkými nápoji, ale i s různými sladkostmi. Po slavnostním zahájení starostou města Vlastimilem Gabrhelem čekají již lidé na vystoupení známého zpěváka Janka Ledeckého.

Na tamním pódiu se tak budou střídat různí hudebníci i soubory až do Vánoc. Například na mikulášskou nadílku v programu Advent očima dětí se mohou těšit hlavně nejmenší obyvatelé Znojma. V předvečer svátku sv. Mikuláše přijdou ve čtvrtek na Horní náměstí úderem šestnácté hodiny Mikuláš, čert a anděl.

Ve středu 11. prosince se pak v místě uskuteční od 18 hodin akce Česko zpívá koledy pořádaná Znojemským deníkem. Lidé si tam mohou přijít zazpívat známé vánoční melodie.