„Ten se týká nejen jednotlivých opatření, ale i zvýšení kvality informací při povodních na jižní Moravě a v Rakousku. Pokud projekt získá dotaci 45 milionů korun z evropského fondu regionálního rozvoje, mohl by se uskutečnit už v příštích dvou letech," informovala mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Vodohospodáři se shodli, že dosavadní spolupráce odborníků na obou březích Dyje je úspěšná, a to právě co do mezinárodních projektů financovaných z evropských dotací.

Podle generálního ředitele Povodí Moravy Radima Světlíka je to dobře patrné na již dokončeném projektu nazvaném Předpovědní povodňový systém Morava Dyje. „Ten výrazně zkvalitnil předpovědní a povodňovou službu v soutokové oblasti Moravy a Dyje. V případě povodní přispěje ke včasnému a efektivnímu rozhodování i všem činnostem potřebným k záchraně lidských životů," nastínil Světlík.

Podstatné je také výrazné omezení možných škod na území nejen Česka, ale i Rakouska a Slovenska. „V rámci zmíněného projektu přibylo totiž na sledovaném území devět automatických měrných stanic," doplnila mluvčí.

S dosavadními zásahy do stávajících vodních děl se podle vodohospodářů rovněž významně zlepšila manipulovatelnost na pětici zdejších vodohospodářských objektů během možných povodní.

VOJTĚCH SMOLA