Konec zoufalého sledování hodinek a větší šance pro pacienty vyžadující urgentní pomoc. Tak se od čtvrtka změní vyhlídky nemocných a zraněných v nejzápadnější výspě Znojemska. Místo ze Šumné nebo Znojma začnou od července jezdit k lidem do Zajordání záchranáři z Jemnice. Nové stanoviště záchranné služby kraje Vysočina slavnostně otevřou ve čtvrtek.

„Jemnice dosud stanoviště záchranné služby neměla. Jezdili sem záchranáři zejména z Moravských Budějovic někdy i Dačic. Bude to pro nás jednoznačně změna k lepšímu, “ řekl starosta Jemnice Miloslav Nevěčný.

K hranicím čtyřicet minut

Poukázal přitom na dlouhé dojezdové časy zejména do okolních obcí. „K nám to měly sanitky ještě poměrně blízko a po solidních silnicích, ale pro obce blízko hranic s Rakouskem to byla hotová pohroma. Ani nemusela být silná zima s velmi špatným počasím a přesto se dojezdové časy běžně pohybovaly kolem čtyřiceti minut,“ dodal starosta.

Podobnou zkušenost měli i lidé na Uherčicku, kam zatím jezdily sanitky ze Šumné nebo Znojma. Na základě dohody mezi zástupci krajů a záchranných služeb jižní Moravy a Vysočiny budou nyní jemničtí záchranáři pokrývat i takzvané Zajordání.

„Záchranné služby jsou už dohodnuté tak, aby od spuštění provozu střediska v Jemnici zajížděly i do Uherčic, Vratěnína a případně dalších obcí Zajordání,“ potvrdil jihomoravský radní pro zdravotnictví Oldřich Ryšavý.

Dohodu potvrdil i hejtman Vysočiny Jiří Běhounek. „S hejtmanem Haškem jsme se dohodli, že naše záchranka bude na Vratěnínsko zajíždět. Dojednání technických detailů jsme uložili ředitelům záchranných služeb. Z hlediska Vysočiny není problém, protože přesahy přes hranici kraje v případě zákroků pojišťovny hradí. Konkrétní situace si budou řídit dispečinky, podle toho jaká bude dostupnost,“ sdělil hejtman.

Jemnická záchranka nonstop

V Jemnici bude čtyřiadvacet hodin denně sloužit záchranářská posádka s jedním výjezdovým vozidlem. „Nutno podotknout, že záchranáři jsou vyškolený a kvalifikovaný zdravotnický personál plně způsobilý provádět život zachraňující výkony,“ zdůraznil radní.

Lékař se v případě potřeby na místo přesune v rámci systému rendez-vous, který znojemští záchranáři už dlouhodobě používají.
Uherčický starosta Dušan Kovář změnu uvítal. „Šumná je přes dvacet kilometrů daleko, do Jemnice je to nějakých deset. Těšíme se, že záchranka bude jezdit výrazně rychleji než dosud,“ uvedl Kovář s tím, že už dlouho na Uherčicko jezdí z Jemnice hasiči.

Rychlejší dojezd sanitek do Zajordání řešili krajští radní několik let. Předchozí krajská reprezentace chystala pro Vratěnín záměr přeshraničního výjezdového střediska. Sídlit mělo v budově někdejšího hraničního přechodu. Záměr ale kvůli četným komplikacím z širšího projektu spolupráce jihomoravských a dolnorakouských zdravotníků vypadl.