VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sběr hroznů skončí až závěrem listopadu

Znojemsko - Až poslední listopadový týden budou mít vinaři pod střechou veškerou letošní úrodu hroznů. Ani pamětníci si přitom nevzpomínají, že by plody vinné révy sklízeli ještě za mrazu v předposledním měsíci v roce.

24.11.2011
SDÍLEJ:

Obdobu chmelové dočesné oslavili v pondělí vinaři z Modrého sklepa v Novém Šaldorfě. Sklepmistrovi Antonínu Koníčkovi přivezli při té příležitosti věnec z halouzek vinné révy a hroznů. Ten jej tak mohl pověsit k věnci loňskému. Foto: DENÍK/Daniel Smola

Teoreticky tak nyní bude možné napít se pravého moravského burčáku ještě i v prosinci.
„Víno dělám jednadvacátý rok a nevzpomínám si, že bychom hrozny sklízeli až tak pozdě. Maximálně snad první dekádu v listopadu, ale na jeho konci… To je naprostá výjimka. Přitom ještě počátkem září jsem předpovídal, že do poloviny října budeme hotovi,” řekl sklepmistr Modrého sklepa v Novém Šaldorfu Antonín Koníček.

Jeho spolupracovníci sklidili poslední střapce vína v pondělí. „Na keřích jsme nejdéle nechali viset červené odrůdy. Ty díky příznivému počasí vyzrály do vysokých cukrů. Náš Cabernet Sauvignon má čtyřiadvacet stupňů, Rulandské modré dokonce skoro sedmadvacet stupňů normalizovaného moštoměru. Minimálně u červených vín bude letošní ročník naprosto excelentní,” předpověděl Koníček.

Ještě dnes a zítra budou navíc sbírat hrozny ve Vinařství Lahofer, které v současnosti obhospodařuje přes čtyři sta hektarů vinohradů. Tedy nejvíce na Znojemsku. „Co pamatuji, tak se nikdy tak dlouho hrozny nesbíraly. U nás to navíc je trochu komplikované tím, že jsme přikoupili vinice, a museli tím pádem rozšiřovat i technické kapacity. A to nešlo najednou. Velký a pozitivní vliv ale rozhodně sehrálo především počasí, které letos vínu extrémně přálo. Tomu odpovídají i cukernatosti, třeba u Rulandského šedého máme třicet stupňů,” pochlubil se Jaroslav Chaloupecký, který má ve firmě na starosti marketing a prodej.

„Dá se teoreticky říct, že ještě v prosinci budeme mít vlastní burčák. Prodávat ho ale rozhodně nebudeme, takovou surovinu schováme na výrobu přívlastkových vín,” dodal vinař.

Podobné výsledky i termíny sklizně hlásí i z dalších velkých vinařství na Znojemsku, ze Znovínu, společnosti Vinice Hnanice či Vinných sklepů Lechovice.
„Je to ročník na dvě jedničky. Vynikající!” nešetřil superlativy třeba ředitel Znovínu Pavel Vajčner.
„Cukernatost je úplně úžasná. Cukru je spíše až moc,” přidal se i ředitel Evžen Kašpárek z Vinice Hnanice.

Zdrženlivější je šéf vinohradů Vinných sklepů Lechovice. „Uvidíme, až vína dokvasí a vyčistí se. Očekávám ale, že nás letošní ročník velmi mile překvapí,” uzavřel Roman Staněk.

DANIEL SMOLA
ROMANA HOLIŠOVÁ

24.11.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hokejisté Přerova (ve žlutém) v přípravě proti Orlům Znojmo.

Orli si na Zubrech smlsli. Přerov dostal od Jihomoravanů „bůra"

Architekti chtějí zaujmout vinaře. V krojích.

Architekti chtějí zaujmout vinaře. V krojích

Více nehod motorkářů v kraji: letos již čtyři mrtví, přibylo i zraněných

Jižní Morava – Horké léto a vášeň pro rychlost plní jihomoravské silnice motorkáři a policejní statistiky novými záznamy o dopravních nehodách. Poslední s tragickými následky vyšetřovali policisté devátého srpna u Čejkovic na Hodonínsku.

Výměny žížal? Nadšenci se navzájem hledají na mapě

Jižní Morava - Kromě třídění odpadu začali lidé v domácnostech používat žížalí kompostéry. Vznikla i mapa, díky které se mohou navzájem kontaktovat. Zapojili se nadšenci na Znojemsku a Hodonínsku.

Reakcí na bodnutí přibývá. Hmyz útočí i na lékaře

Brno /ANKETA/ - Nejprve pobodali sršni mladého muže, poté zaútočili na dvě posádky záchranářů a kolemjdoucí. Scéna jako z hororu se odehrála v neděli večer v brněnské Bystrci. Výjezdů k lidem, u nichž se projeví alergická reakce na bodnutí včelou, vosou či sršněm, je podle odborníků v létě výrazně více.

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení