„Do první výzvy Integrovaného regionálního operačního programu registroval kraj celkem třiadvacet projektů za půldruhé miliardy korun. A na všechny dotaci skutečně dostane,“ informoval mluvčí kraje Jiří Klement.

Opravovat se bude na jedenácti místech Břeclavska, Hodonínska a Znojemska. V posledně jmenovaném regionu se mohou řidiči těšit třeba na opravený průtah Krhovicemi nebo nedalekým Hrádkem. „Výběrové řízení už bylo, nyní jsem dostal smlouvu od zhotovitele ke schválení. Do konce prázdnin snad opravy začnou,“ řekl starosta Krhovic Martin Major. Jak dodal, za posledních patnáct let se průtah vesnicí zásadním způsobem neopravoval.

ILUSTRAČNÍ FOTO: Aqualand Moravia v Pasohlávkách.
Aqualand slaví. A zve na show či šampionát v dojení krávy

Silničáře při práci a uzavírky s tím spojené už naopak registrují třeba v okolí Milotic na Hodonínsku. „Milotice jsou uzavírkami obklíčené téměř ze všech stran. Příjezd je jen z Dubňan. Turisté tak mají trošku problém s příjezdem k nám, na druhou stranu jsou rádi, že je tu klid a neprojíždí tolik aut jako v běžném provozu. Těšíme se, až budou silnice v okolí opravené,“ konstatovala Martina Běhulová, která v Miloticích provozuje penzion.

Stavby, na které půjdou peníze z první výzvy programu, musí být hotové do konce října příštího roku. Na Břeclavsku to bude třeba úsek mezi Podivínem a Lednicí či Terezínem a Velkými Pavlovicemi, na Znojemsku, kde je projektů připraveno nejvíce třeba v Jamolicích, Těšeticích nebo na dlouhodobě přetěžovaných spojnicích Suchohrdel a Znojma-Přímětic.

Ilustrační foto.
Vedení Břeclavi plánuje vybudování centra za miliony. Pro neziskovky