Mezi komunikacemi, u kterých se teď bude chystat oprava, jsou hlavně silně rozbité úseky a mosty v havarijním stavu. Opravovat se má také silnice mezi obcemi Drnholec a Jevišovka na Břeclavsku, po které se v případě povodní dostávají záchranáři k Dyji, řekl hejtman Stanislav Juránek.

Větší část peněz, které má za opravy silnic zaplatit kraj, chtějí politici získat z unie. Mnohdy, jako v případě průtahu Těšan na Brněnsku, budou na stavbu přispívat i obce. Podle Juránka chtějí radní za evropské peníze opravit důkladně celistvé úseky silnic, ne například na rozbité vozovky natahovat vrstvu asfaltu. Opravené komunikace by tak měly sloužit motoristům v dobrém stavu po desítky let.

Mezi investicemi, jejichž záměr dnes schválili radní, je například oprava více než 80 metrů dlouhého mostu v Modřicích u Brna, kde silnice druhé třídy překračuje rychlostní komunikaci R52. Má zkorodované zábradlí, silnice je několikrát opravovaná, popraskaná a s vyjetými kolejemi. Ve velmi špatném stavu je také most přes Svitavu na silnici mezi Blanskem a Lipůvkou, i ten se má zrekonstruovat.

V Jihomoravském kraji je téměř 4500 kilometrů silnic a dálnic. Kraj, který spravuje silnice druhé a třetí třídy, má na starosti 87 procent z této vzdálenosti. Nutnou opravu by potřebovala asi pětina úseků.