Zájem lidí na znojemském náměstí byl o vystoupení zpěvačky Ilony Csákové, mnozí pak zůstali i na Maxim Turbulenc a ti pořádně oblečení či posilnění alkoholem setrvali až do půlnoci. Po skončení vystoupení Boney M Revival duněly náměstím převážně reprodukované diskotékové hity. Punč tekl proudem a podupáváním do rytmu lidé zaháněli vlezlou zimu. „We are the champions," halekal do mikrofonu moderátor Petr Brožík a s ním zpívalo celé náměstí.

Jak se blížila půlnoc, příchozí si připravovali skleničky, prskavky a někteří nedočkavci vystřelovali dopředu petardy. „Tři, dva, jedna, teď, půlnoc," zaznělo a lidé se začali objímat. Poté pohlédli k nebi v očekávání ohňostroje. Následovala několikaminutová exploze barev a světel.

Program pak sice skončil, ale někteří lidé popíjeli dál. Vydali za svými známými do tepla barů či klubů. „Byl to pěkný Silvestr. Je to lepší, než sedět doma u televize," pošeptala svému společníkovi Dita Sklenářová, která vyrazila na podobné oslavy vůbec poprvé.

Potyčka v Holandské ulici

Poslední den v roce si pochvalovali i strážníci a policisté. Neřešili žádné větší problémy. „Tento Silvestr byl skutečně klidný. Řešili jsme pouze rvačku v Holandské ulici a lidé nás volali také k hádce mezi příbuznými, která vznikla zejména kvůli množství vypitého alkoholu," sdělil šéf znojemských strážníků Ivan Budín.

Jeho lidé řešili také případ bezdomovců, kteří se před mrazem uchýlili do jednoho z bytových domů. „Poučili jsme je o existenci azylového domu a z jejich dosavadního přístřeší jsme je vykázali. Další případy pak souvisely s množstvím vypitého alkoholu," dodal Budín.

Plné ruce práce měli lékaři a sestry ve znojemské nemocnici. „Přijali jsme tři pacienty s otravou alkoholem a lékaři řešili také různé případy nevolností," vyjmenovala mluvčí nemocnice Marcela Půčková. Podle ní se poslední den v roce jinak obešel bez zvláštních úrazů, což potvrdil i šéf znojemských záchranářů Arnošt Růžička. „Naštěstí jsme nemuseli řešit úrazy spojené s použitím různých petard," naznačil Růžička.

Přišel o řidičák

Někteří lidé ale nebyli vůbec soudní a sedli klidně za volant i poté, co celou noc slavili. Alkohol vypitý na Silvestra se nevyplatil řidiči, kterého zastavili dopravní policisté v Brněnské ulici v Miroslavi. „Dechová zkouška prokázala dvě a půl promile alkoholu a muž přišel o řidičský průkaz," konstatovala policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Rozdovádění z oslav mohli být i sprejeři, kteří se rozhodli na přelomu roku ozdobit zadní stěnu dílny v Pražské ulici ve Znojmě. Výtvarné dílo umístěné na nelegální ploše je ale přijde na sedmdesát tisíc korun.

Ačkoliv hluk odpalované zábavní pyrotechniky ve Znojmě od podvečera do pozdní noci téměř neustával, poměrně klidnou službu měli hasiči. „Kromě dopravních nehod, při kterých jsme pomáhali, mohu označit Silvestr na Znojemsku za velmi klidný," sdělil mluvčí Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje David Jirouš.

Výjimkou se stala tragická nehoda ze Silvestra. Při havárii v podvečer zahynul pětadvacetiletý řidič u Velkého Karlova.

Znojemsko naproti tomu oslavilo první novoroční dítě v kraji. Jonáš Dojčar přišel na svět necelou hodinu po půlnoci ve znojemské nemocnici. Jeho rodiče bydlí také v Karlově.