Nevzhledné budovy ve svém areálu ve znojemské Tovární ulici chce odstranit krumlovská Jednota. Na jejich místě hodlá postavit nový obchod v přízemí bytového domu. Ulici zamýšlené jako jeden z hlavních přístupů do historické části města léta chybí podrobnější pravidla pro zástavbu.

„V areálu u Tovární ulice jsme dřív měli náš pomocný provoz, ale budovy už stavebně nevyhovují a k ničemu se nehodí. Proto jsme se rozhodli je odstranit," uvedl předseda družstva Jednota Moravský Krumlov František Šlapanský. Družstvo má u tovární pozemky o velikosti téměř tisíc metrů čtverečních, zhruba dvě třetiny plochy zaujímá bývalá prodejna vín se zázemím a další budovy.

„Naší hlavní činností je maloobchod, proto chceme na místě odstraněných budov postavit naši prodejnu, zaměřenou na náš sortiment, zejména potraviny. Ta bude v přízemí, nad ní postaví náš partner byty. Vznikne tedy bytový dům," upřesnil Šlapanský. Kdy začne stavba, zatím není jasné. „Jsme teprve na počátku úředního projednávání, proto je brzy mluvit o termínech. V každém případě letos chceme vyřídit povolení k demolici, odstranit stavby a připravit areál k nové výstavbě," uzavřel předseda.

Znojemský úřad již vydal pro chystanou stavbu první povolení. „Ještě před zahájením demoličního řízení vznikla studie novostavby bytového domu, který nahradí vzniklou proluku. Městská architektka stanovila zastavovací podmínky, stavba má i závazné stanovisko státní památkové péče a stavební úřad proto pro ni vydal územní rozhodnutí," uvedla mluvčí radnice Zuzana Pastrňáková.

Podle městského zastupitele Jiřího Kacetla může chystaná stavba alespoň scelit pohled na část ulice. „Architektura Tovární ulice je bohužel velmi nesourodá, tahle stavba napomůže alespoň tomu, aby se v jedné části vzhled ulice sjednotil," uvažoval Kacetl. Jak dodal, za důležité považuje zejména to, aby si městští úředníci pohlídali zapojení chystaného areálu do veřejného prostoru před ním. „Nyní tam například není prakticky žádný chodník. Ve stavebním řízení by tedy město mělo dohlédnout na to, aby na pozemku vlastníka dostatečný chodník vznikl," upozornil zastupitel.

Dodal ještě, že ulici chybí přesnější předpis, který by stanovil, co v ní může vznikat a jaké parametry mají stavby mít. „Tovární ulice historicky byla jednou ze dvou hlavních spojnic mezi nádražím a historickým centrem města. Už před pěti lety i proto zastupitelstvo schválilo zadání regulačního plánu, který ovšem dosud nevznikl," poukázal Kacetl.

Mluvčí Pastrňáková sdělila, že zpracování plánu úředníci odložili kvůli přípravě nového územního plánu města. „Ten již zpracování regulace neukládá. Jde totiž o poměrně náročný proces, který bez součinnosti vlastníků nemusí přinést výsledek," řekla mluvčí s tím, že konkrétní podmínky stačí stanovit při jednotlivých řízeních.