VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Školní jídelny v regionu vaří zdravěji. Bojují proti obezitě

Znojmo – Méně sladkých jídel, více zeleniny a luštěnin dostanou na talíř děti ve školní jídelně na náměstí Republiky. Jako jediné školní stravovací zařízení ve Znojmě je součástí celorepublikového projektu Zdravá školní jídelna. Má naučit děti jíst zdravě.

29.8.2015
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník/ Jan Vraný

Současné gastronomické trendy, požadavky a chutě strávníků musí kuchařky podřídit výživovým normám, které ve školách platí. „O tom, kam má jídelna směřovat, mluvíme s rodiči už dva roky. Naši školu si vytipovala krajská hygienická stanice, která projekt koordinuje," přiblížil ředitel školy Zdeněk Mikulič.

Vedoucí jídelny Miloslava Klimtová naznačila, že dětem nabídnou více zeleniny, luštěnin a naopak potlačí nabídku sladkých jídel. Omezí také solení. „Rodiče se nemusí obávat, cena obědů zůstane stejná," přiblížila Klimtová. Její kuchařky vaří zhruba pro pět set dětí.

Podle garantky Šárky Bedřichové z krajské hygienické stanice bude školní jídelna „vlajkovou lodí" projektu v celém regionu. Důležité nebude jen jídlo, které děti dostanou k obědu. Učitelé zařadí téma zdravé výživy do jednotlivých předmětů a spolupracovat budou rodiče i strávníci.

Také ostatní školy pravidla zdravého stravování dodržují a umí uvařit i dietní jídla. „Studenti mají u nás na výběr jedno jídlo masité a druhé zeleninové. Jednou za týden bývá něco sladkého. Na požádání kuchařky umí připravit i bezlepkovou dietu," přiblížil ředitel znojemského gymnázia Jiří Peroutka.

Bar s ovocnými a zeleninovými saláty nabízí například učiliště ve znojemské Přímětické ulici. „Jsme gastronomická škola a kromě tradiční jídelny provozujeme i bar, kde studenti najdou saláty a ovocné a míchané nápoje," pochlubil se ředitel školy Libor Hanzal.

Svačinu o velké přestávce pro více než dvě stě dětí připravují kuchařky na základní škole JUDr. Josefa Mareše. Dětem nabízí například celozrnné pečivo s pomazánkami, šunkou či sýrem. „Zcela automaticky dodržujeme zásady zdravé výživy, ve školách to ani jinak nejde," sdělila ředitelka Eva Hubatková.

Autor: Ilona Pergrová

29.8.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto

Kvůli salmonele vybijí v Pohořelicích 65000 slepic. Vejce stahují z prodeje

Smrtelná nehoda uzavřela ve středu odpoledne silnici mezi Archlebovem a Strážovicemi. Na místě tam zemřel třiadvacetiletý motorkář.
3

Mladý motorkář zahynul při rizikovém předjíždění, je už osmnáctou obětí

Test Deníku Rovnost o důvěřivosti důchodců: Nesete přeplatek? Jdu otevřít

Břeclav /TEST/ - Deník Rovnost testoval důvěřivost důchodců. Redaktor a nejprve ukrytý strážník zkoušeli, jak starší lidé dokážou odolat lákavé nabídce podvodníka.

Rekordní trénink kaskadérů v Brně: hoření holé kůže i pády z dvaceti metrů

Brno /VIDEO/ - Dva nové české rekordy padly o víkendu v Brně. O jejich překonání se postarali filmoví kaskadéři, kteří ve městě trénovali hoření na holé kůži a pády z výšky.

Zraněného policistu, který se vyboural s hybridním BMW, propustili z nemocnice

Brno - Do domácí péče již lékaři propustili policistu, který utrpěl vážná zranění při nehodě luxusního policejního auta. Jako spolujezdce přitom vezl zástupce šéfa hradního protokolu Vladimíra Kruliše. Pro Deník Rovnost to ve středu potvrdil mluvčí Fakultní nemocnice Brno Pavel Žára. Sportovní auto sjelo s osádkou do příkopu letos v květnu v brněnských Chrlicích.

Pálavské vinobraní oslaví už 70 let. Zastavila jej pouze okupace v roce 1968

Mikulov – Výstava ovoce a zeleniny, změny názvu i pokus o politickou akci. Pálavské vinobraní má za sebou dlouhou historii. Od prvního ročníku letos uplyne sedmdesát let.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení