Lidé prochází kolem stánků s dobrotami, řemeslnými výrobky, i běžnějším pouťovým zbožím, k vodnímu mlýnu, vedle kterého se na jevišti střídají folklorní soubory. Na kraji řady stánků stojí kovářská dílna. „Můžu si to taky zkusit?" ptá se rozčepýřený klučina a hned si bere koženou zástěru, kterou mu kovář podává. „Vykováme skobu, tedy jestli budeš mít dost síly," pošťuchuje kovář malého učně. Zatímco řemeslník rozpaluje železo v ohni s mechanickým měchem, chlapec se rozcvičuje. Bouchá kladivem do kovadliny, až to zvoní.

Mezi stánky se prochází jedna z nových návštěvnic slavností. „I když jsem z nedalekého Vrbovce, na slavnostech jsem poprvé. Líbí se mi tady. Ráda si poslechnu cimbálovku, pochutnali jsme si na trdelníku, obešli stánky, jsem ráda, že tu jsou řemesla. Dokonce jsme si mohli vyzkoušet práci se stavem," pochvaluje si Jaroslava Kochanová.

Na prostranství za mlýnem poutá pozornost tucet vystavených traktorů, většinou z kategorie elegantních veteránů. „Výstavku pořádáme pro obec a pro mlynáře už třetím nebo čtvrtým rokem, aby se lidé měli na co podívat. Exponátů každým rokem přibývá, čtyři tu mám svoje, ostatní jsou od známých a kamarádů, kteří se mohou pochlubit zajímavými a dobře udržovanými stroji," vysvětluje organizátor výstavky Milan Prčík.

Následky nedávné vichřice, která Slup zasáhla před dvěma týdny, připomíná už jen chybějící vrchol věže kostela Jména Panny Marie stržený větrem a prosba o příspěvek na opravu u kasičky uvnitř kostela.

„Vše důležité pro slavnosti se nám podařilo naštěstí opravit včas. Kulturní dům měl novou střechu již v pátek, hodové zábavě by tak nepřekážel ani déšť," potvrzuje starosta Slupi František Jeleček.

Letos jsem velmi spokojen. „Přišlo ještě víc lidí než loni, platících návštěvníků byly téměř tři tisíce. Spolu se všemi hosty dosahuje letošní návštěvnost čtyř tisíc dvou set lidí," počítá starosta. Současně ujišťuje, že obec již chystá další ročník. „Objevily se zvěsti, že letoškem končíme. Není to pravda. Za rok budou Slavnosti chleba opět týden před znojemským vinobraním, tedy sedmého září," dodává Jeleček.