Sály krumlovského zámku, kde bývala po desetiletí vystavena Slovanská epopej, sice už pátý měsíc zejí prázdnotou, mezi Krumlovem a Prahou ovšem kvůli Muchovu cyklu ještě zřejmě není dobojováno. Svědčí o tom alespoň stížnost, kterou krumlovská radnice poslala Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. Krumlovské  radní totiž zvedl ze židlí dokument z produkce Galerie hlavního města Prahy odvysílaný Českou televizí.

„Pořad vzbudil značnou pozornost a nevoli obyvatel města, proto o něm jednala městská rada a rozhodla se zaslat podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání,“ uvedl starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina. Představitelé města považují dokument za jednostranný. „Vyjádření a stanoviska vystupujících osob k městu Moravský Krumlov a jeho neoddiskutovatelné roli při záchraně Slovanské epopeje jsou neobjektivní a nevyvážená,“ dodal Třetina. Město proto žádá o doplnění pořadu, zveřejnění svého stanoviska a zastavení vysílání dalších dílů avizované trilogie, dokud se tak nestane.

Česká televize zatím nechtěla krumlovskou stížnost příliš komentovat. „Žádnou takovou stížnost jsme neobdrželi. Pokud ji obdržíme, prostudujeme veškeré námitky a následně budeme zvažovat další kroky,“ sdělila  mluvčí televize Michaela Fričová. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání krumlovský podnět projedná zřejmě na své schůzi příští týden.

Pětadvacetiminutový snímek, uvedený jako první díl trilogie, věnovali tvůrci pracující pro pražskou městskou galerii zejména obraně vlastnického práva města k Epopeji a líčení předností chystané expozice ve Veletržním paláci. Dokument se jevil tendenční i Rudolfu Burgrovi, vedoucímu katedry žurnalistiky fakulty sociálních studií brněnské university.

„Z řemeslného hlediska lze pořad hodnotit možná jako poměrně zdařilý, z hlediska obsahu bych ho však mohl označit za tendenční. Obecně dokumentární nebo publicistická tvorba je založena na subjektivním vnímání a ztvárnění problému, takže zaujetí určitého postoje lze očekávat,“ uvedl Burgr.

Připomněl, že tvůrci pořad uvedli jako dokumentární film o faktech Muchovy Slovanské epopeje a tím navodili očekávání objektivní práce s dokumenty, prameny a pamětníky. „Výběr respondentů, osob poskytujících svá odborná stanoviska nebo osobní názory ke kauze, která má minimálně dvě strany sporu, je však tendenční. Pražská strana je zastoupena celou plejádou osob.  Moravský Krumlov reprezentují jen dvě osoby. Navíc jejich výpovědi nesvědčí ve prospěch  Krumlova. I za Muchovu rodinu mluví jen reprezentantka té části, která se kloní na stranu Prahy,“ hodnotil Burgr.

Dokument podle něj před diváka staví negativní obraz Krumlova a pozitivní obraz Prahy. „Tedy strany sporu, která si zadala a patrně i zaplatila zhotovení dokumentu. Nutně tedy musel vzniknou tendenční dokument,“ uzavřel Burgr.