„Zastupitelstvo rozhodlo na svém posledním zasedání tak, že žádosti nevyhoví z bezpečnostních důvodů. Trasa vede po kamenitém a asfaltovém povrchu, navíc ji v sezoně využívá velké množství cyklistů i pěších turistů. Je to úzká cesta s velkým spádem, nedovedu si představit, že by se zde kromě cyklistů pohybovali i koně," uvedl starosta Podmolí Josef Frélich.

Podle starosty v místě jezdí  i auta. „Pod Šobesem je rodinný domek pana Dandy. Asfaltovou cestu využívají také řidiči aut Správy národního parku a vinaři," dodal Frélich.

Zklamání nad postojem Podmolských projevila Marcela Pařízková, zastupující občanské sdružení Merlin.

„Myslím, že by se vhodné řešení mohlo najít. Tato stezka je atraktivní pro všechny návštěvníky  parku  a neměla by patřit výhradně cyklistům. Cesta vedoucí vinicí Šobes je zajímavá a dosud nebyla jezdci na koních využívána. Propojily by se tak dvě větve již existujících hipostezek, vedoucích z větší části národním parkem. Jedná se totiž o část významné trasy Praha-Vídeň a přijeli by sem třeba i zahraniční návštěvníci," upozornila Pařízková.

Problém bezpečnosti by se podle ní dal řešit dohodou a respektováním pravidel. „Projednáme alternativní řešení," řekla Pařízková.

Nápad, jak cyklostezky uzpůsobit občas také pro jezdce v koňském sedle, nastínil provozovatel Osady havranů v Havraníkách Pavel Chvatík.

„Pro zájemce pořádáme již asi deset let projížďky na koních. Asi pětkrát jsme se dokonce projeli až na Šumnou, ale načerno. Nikdy nenastal žádný problém při setkání s cyklistou. Řešením by bylo ustanovení v provozním řádu stezky, že některý den v týdnu v danou dobu je trasa určena pro koně," uvažoval Chvatík.

Na podobnou stezku podle Chvatíka jezdec bere koně, který je na provoz zvyklý.

„Vždy počkáme, odejdeme stranou a lidi s kolem necháme projet. Mrzí mě, že o hipostezkách se jen mluví a málo se toho děje. Je škoda, že o jejich zřízení rozhodují lidé, kteří nemají o jezdectví ani potuchy," posteskl si Chvatík.

Projížďky po lesních a polních cestách si užívá i milovnice jezdectví Lenka Turková.

„Mám stáj ve Ctidružicích. Jezdíme na koních také směrem na Šumnou a Vranov nad Dyjí. Je  škoda, že nová stezka pro koně nebude. Na druhou stranu  pokud jezdec koně nezvládne a potká cyklistu, může to být problematické," zauvažovala Turková.

Hledat možné propojení stávajících stezek hodlá Národní park Podyjí. „V parku jsou nyní dva velké okruhy koňských stezek. Východní stezka vede v okolí Hnanic, Havraníků, Popic a Konic. Tyto okruhy jsou spojeny stezkou vedoucí  na Kraví horu. Severní stezka kopíruje hranici parku," naznačil mluvčí parku David Grossmann.

VÍCE ČTĚTE V DNEŠNÍM (PONDĚLNÍM) VYDÁNÍ ZNOJEMSKÉHO DENÍKU ROVNOST