Udělit čestné občanství in memoriam navrhl radním znojemský Okrašlovací spolek. „Lederer je jedním z nejvýznamnějších umělců, kteří se kdy ve Znojmě narodili. Veškerá jeho umělecká pozůstalost byla odkázána znojemskému muzeu. Zajímavostí také je, že v roce 1923 získal společně s Albertem Einsteinem vysoké německé ocenění," řekl předseda Okrašlovacího spolku Otto Bouda.

Dodal, že Ledererovo jméno bývá spojováno s nacistickým Německem. „Toto je však zcela chybné. Nebyl to žádný politik. Šlo o vynikajícího umělce," upozornil Bouda.

Hugo Lederer se narodil ve Znojmě v roce 1871 a vyrůstal v ulici V Jirchářích jako syn Eduarda Lederera, místního německého dekoratéra.

Stal se jedním z nejvýznamnějších představitelů neoklasické sochařské tendence v Německu ve dvacátých a počátkem třicátých let 20. století.

Ve sbírkách Jihomoravského muzea ve Znojmě je jeho sto padesát plastik a řada návrhů ve skicách. V roce 1930 věnoval muzeu sedm bronzových soch tanečnic.

Naposledy získal čestné občanství Znojma za mimořádný celoživotní přínos v oboru archeologie na Znojemsku před čtyřmi roky profesor Vladimír Podborský. Mezi čestnými občany Znojma jsou také jména jako Tomáš G. Masaryk, Edvard Beneš, Josef Mareš, František Koukal, Herbert Felix či Karel Polesný.

Lederer by se stal třiadvacátým takto oceněným.