O podporu hlasujících se uchází například farní kostel sv. Vavřince v Hodoníně. „Vnějšek kostela prošel důkladnou opravou po více než třiceti letech. Počátkem devadesátých let kostel nově olíčili, tentokrát jsme udělali důkladnou opravu a a sanaci fasád, vyměnili měděné rýny a repasovali a restaurovali všechny okna a dveře,“ vypočítala hodonínský děkan Josef Zouhar.

Opravy vyšly na zhruba šest milionů korun. „Doufám, že nám účast a případný úspěch v soutěži pomůže s jednáním o pokračování opravami interiéru kostela,“ dodal děkan.

Hodonínští věřící už slyšeli o soutěži v nedělních ohláškách, nyní ještě farnost vyzve k podpoře formou letáčků.

S loni opravenou fasádou soutěží také kostel Nanebevzetí Panny Marie ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku.

Mikulovští poslali do soutěže restaurovanou fasádu sgrafitového domu v centru města. „Je to dominantní památka v centru města a fasáda už po více než dvaceti letech potřebovala důkladnou sanaci a obnovu,“ řekl starosta Mikulova Rostislav Koštial.

Svou doškovici přihlásily Petrovice na Moravskokrumlovsku. „Loni jsem dokončili opravy podlah, které už byly v havarijním stavu. Celkovou opravou prošla obecní doškovice v roce 2014, kdy jsme tu také otevřeli muzeum, které roční navštíví kolem patnácti set lidí. Letos sezonu slavnostně zahájíme dvaadvacátého dubna,“ sdělila petrovická starostka Irena Závišková.

Usedlost s muzeem přihlásil do soutěže také spolek Pro muzeum v Krumvíři na Břeclavsku.

Se svou nově opravenou kašnou chtějí uspět zástupci Perné na Břeclavsku. „Byla už ve velmi špatné stavu, socha dívky na ní měla uražené ruce. Před dvěma lety jsme si opravu dali do volebního programu a loni jsme ji i díky dotaci z kraje a ministerstva za víc než osm set tisíc korun opravili. Zrovna ji napouštíme vodou,“ informoval starosta Perné Karel Studénka.

Jak hlasovatPřehled všech památek zájemci najdou na webu krajského úřadu ZDE. Až do devátého dubna lze hlasovat protřednictvím SMS zpráv na telefonní číslo 736 301 599. Zpráva musí mít formát HLA PAMATKY a číslo jedné z 21 soutěžících památek.