Na webu kraje bude dotazník k dispozici až do konce října. „Jde o konkrétní možnost pro občany Jihomoravského kraje zapojit se nad rámec zákona už v době přípravy krajského rozpočtu. Lidé mohou vybírat priority, které by měly být podpořené z veřejných peněz," sdělil hejtman kraje Michal Hašek.

O dotazníku již v prvním říjnovém týdnu věděl obyvatel Znojemska David Lobpreis. „Ovšem nemyslím si, že bych se do přípravy rozpočtu zapojil tímto způsobem. Spíše dotazník vnímám jako určitý PR nástroj kraje ke zjišťování názorů lidí. Ovlivní jen detaily. Jsou to podle mne věci, které jdou mimo hlavní proud, a důležité záležitosti se řeší na jiné úrovni a jinak," řekl Lobpreis.

Z dotazníku
Lidé mohou označit jako prioritu například:
∙ Podporu vinařství
∙ Opravy a údržbu silnic II. a III. třídy
∙ Podporu žáků (stipendia) v oborech vzdělávání s výučním listem
∙ Dotace neziskovým organizacím působícím v oblasti zdravotnictví
Zdroj: JmK

Dotazník obsahuje deset oblastí, v každé je pět aktivit, ze kterých bude možné vybírat. Lidé si mohou zvolit maximálně deset aktivit a kromě toho je možné vznést i konkrétní podnět k návrhu rozpočtu. „Vyplnění dotazníku je možné nejen prostřednictvím počítače, ale i mobilní techniky," dodal Hašek.

Při vyplnění dotazníku mohou lidé uvést identifikační údaje, na základě kterých úřad zpětně respondenta informuje. „Tyto identifikační údaje umožní provést podrobnější vyhodnocení dotazníků," informují úředníci na svých internetových stránkách.

Podle politologa Jaromíra Příkazského jde o alibismus volených zástupců kraje. „Považuji politicky za velmi zvláštní, že kraj hodlá částečně připravovat rozpočet na základě ankety. Voliči volí svoje zastupitele, a v jejich pravomoci je schvalování rozpočtu. O přípravu se stará rada kraje, která má k dispozici celý aparát krajského úřadu. Na jedné straně tedy tento krok vnímám jako alibismus a částečně, vzhledem k načasování, jako předvolební populismus. Na straně druhé jde o jistý pokus, jak zapojit veřejnost do rozhodování. Forma je však poněkud nešťastná," okomentoval ještě před začátkem krajských voleb snahy kraje zapojit občany do přípravy rozpočtu Příkazský.

Jak dodal, zájem se evidentně zvyšuje. „Je otázkou, kolik z požadavků bylo vyslyšeno, případně jak silně se opravdu projevily v rozpočtu. Z principu se však domnívám, že příprava rozpočtu leží na straně politické reprezentace, která ve volbách nabízí svoje priority a s nimi spojené náklady. Obecně vzato je tedy rozhodování na základě anket nezodpovědné a pro principy demokracie může být i nebezpečné," shrnul aktivity kraje Příkazský.