VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Speciality Zeleného čtvrtku? Špenát, kopřivová nádivka nebo jantarové pivo

Znojemsko – Ochutnat gastronomické speciality, které ke svátkům jara neodmyslitelně patří, mohou lidé v regionu právě na Zelený čtvrtek. Chybět nebude jehněčí maso, kozí sýr nebo speciální pivo.

24.3.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Ve ve čtyři hodiny odpoledne startuje gastroshow, kterou naplánovali pořadatelé ze Znojemské Besedy. V dolním sále budou k ochutnání velikonoční speciality. Degustační menu bude poplatné blížícímu se jaru. „Nebude chybět špenát, v hlavní roli se představí dobroty z jehněčího masa. Na výběr budou čtyři různé předkrmy, dva hlavní chody a dva dezerty," přiblížil za organizátory Milan Stehlík.

Malé degustační porce budou pro příchozí připravené zhruba po dobu jedné hodiny.

Na Velikonoce mysleli při sestavování menu i majitelé a provozní restaurací v regionu. Restaurace Sýpka v Jevišovicích nabídne smažené kuřecí řízečky. „Připravíme také jehněčí medailonky s listovým špenátem a bramborovými noky a příchozí se mohou těšit i na pečenou jehněčí kýtu s bramborovým pyré," pozval na webu podniku šéfkuchař Michal Koch.

Například v hotelu Ryšavý ve Vémyslicích budou vařit od pátku 25. března speciality, jako jsou jehněčí roláda plněná švestkami nebo pečené jarní kuřátko s kopřivovou nádivkou.

Zelený čtvrtek je také dnem, kdy hospodští ve většině podniků v regionu točí zelené pivo. Pivovary Velikonoční speciál připravují obvykle tak, že do nehotového piva přidají vylouhované byliny.

Pivní speciál chystá pro své příznivce také Znojemský pivovar. Půjde o třináctistupňové jantarové pivo. „Zelená barva piva podle nás není přirozená barva. Proto jsme uvařili jantarové pivo. Zákazníci jej mohou ochutnat asi na patnácti nebo dvaceti místech přímo ve Znojmě či v obcích regionu. Namátkou například ve znojemských hotelech Lahofer nebo Prestige, v M-centru nebo baru Krize. Mimo Znojma pak třeba ve Vrbovci nebo Boroticích," vyjmenoval ředitel Znojemského městského pivovaru Miroslav Harašta.

Autor: Ilona Pergrová

24.3.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Parní tramvaj Caroline. Ilustrační foto.

V Brně se lidé svezou parní tramvají. Blížkovice zvou na setkání youtuberů

Hasiči v noci na pátek řešili desítky popadaných stromů.
AKTUALIZOVÁNO
9

Následky noční bouřky: desítky popadaných stromů a lidé v náhradním ubytování

NHL v Mikulově: hvězdy se obují do kopaček

Jižní Morava – Skloní se profesionální fotbalisté před hokejisty v kopačkách? Odpověď nabídne sobotní exhibiční fotbalový turnaj Hokejky pro Kluka Puka v Mikulově, který pořádá Nadace Jakuba Voráčka, útočníka Philadelphie Flyers a kapitána české hokejové reprezentace.

Přehrady drží stavy řek, zvěř ale ohrožují tropy

Jižní Morava /INFOGRAFIKA, ANKETA/ – Sázky na to, kam až vystoupá rtuť v teploměrech, by mohli v posledních dnech uzavírat Jihomoravané. Pod třicet stupňů se totiž nejvyšší denní teploty nepodívaly a ani v nejbližších dnech pravděpodobně nepodívají.

Směr Kyrgyzstán. S třicet let starým BMW chtějí ujet přes 10 tisíc kilometrů

Břeclav - Vypravit se s třicet let starým autem dál než na konec republiky? Proč ne, řekli si dva odvážní mladíci z Břeclavi. A se stařičkým BMW naplánovali cestu do více než pět tisíc kilometrů vzdáleného Kyrgyzstánu.

Šimíček už má nového asistenta, do Znojma přichází Jakeš

Znojmo – Hlavnímu trenérovi Romanu Šimíčkovi bude u hokejových Orlů asistovat trojnásobný mistr české extraligy se Vsetínem. Znojemský klub angažoval jedenačtyřicetiletého Tomáše Jakeše, který zná dobře i jihomoravský celek, za který odehrál tři sezony mezi lety 1999 a 2002. V loňské sezoně stál na střídačce druholigových Moravských Budějovic.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies