VYBERTE SI REGION

Speciality Zeleného čtvrtku? Špenát, kopřivová nádivka nebo jantarové pivo

Znojemsko – Ochutnat gastronomické speciality, které ke svátkům jara neodmyslitelně patří, mohou lidé v regionu právě na Zelený čtvrtek. Chybět nebude jehněčí maso, kozí sýr nebo speciální pivo.

24.3.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Ve ve čtyři hodiny odpoledne startuje gastroshow, kterou naplánovali pořadatelé ze Znojemské Besedy. V dolním sále budou k ochutnání velikonoční speciality. Degustační menu bude poplatné blížícímu se jaru. „Nebude chybět špenát, v hlavní roli se představí dobroty z jehněčího masa. Na výběr budou čtyři různé předkrmy, dva hlavní chody a dva dezerty," přiblížil za organizátory Milan Stehlík.

Malé degustační porce budou pro příchozí připravené zhruba po dobu jedné hodiny.

Na Velikonoce mysleli při sestavování menu i majitelé a provozní restaurací v regionu. Restaurace Sýpka v Jevišovicích nabídne smažené kuřecí řízečky. „Připravíme také jehněčí medailonky s listovým špenátem a bramborovými noky a příchozí se mohou těšit i na pečenou jehněčí kýtu s bramborovým pyré," pozval na webu podniku šéfkuchař Michal Koch.

Například v hotelu Ryšavý ve Vémyslicích budou vařit od pátku 25. března speciality, jako jsou jehněčí roláda plněná švestkami nebo pečené jarní kuřátko s kopřivovou nádivkou.

Zelený čtvrtek je také dnem, kdy hospodští ve většině podniků v regionu točí zelené pivo. Pivovary Velikonoční speciál připravují obvykle tak, že do nehotového piva přidají vylouhované byliny.

Pivní speciál chystá pro své příznivce také Znojemský pivovar. Půjde o třináctistupňové jantarové pivo. „Zelená barva piva podle nás není přirozená barva. Proto jsme uvařili jantarové pivo. Zákazníci jej mohou ochutnat asi na patnácti nebo dvaceti místech přímo ve Znojmě či v obcích regionu. Namátkou například ve znojemských hotelech Lahofer nebo Prestige, v M-centru nebo baru Krize. Mimo Znojma pak třeba ve Vrbovci nebo Boroticích," vyjmenoval ředitel Znojemského městského pivovaru Miroslav Harašta.

Autor: Ilona Pergrová

24.3.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

790 let Znojma: rok oslav zakončí školní akademie

Znojmo – Po celý rok si Znojemští připomínali 790. výročí od povýšení Znojma na královské město. A nejinak tomu bude i na závěrečné prosincové akci – akademii. „Po dobu dvanácti měsíců jsme si připomínali dvanáct století, která formovala tvář našeho města. Tváří našeho města a naším odrazem jsou naše děti, a proto není lepší způsob zakončení roku oslav než školní akademie na téma 790 let Znojma, kterou připravují žáci z našich základních škol," popsal místostarosta Jan Grois.

Dobrý skutek pro Podyjí? Lze ještě chvíli vybírat

Znojmo – Záchrana údolí Dyje u Býčí skály, výsadby ovocných stromů či hmyzí hotel. I letos hledají správci Podyjí dobrý skutek pro tento národní park. Tři z kandidátů vyberou sami. „O ceně veřejnosti může pak rozhodnout každý. A to v online anketě, která je na našem webu," uvedl David Grossmann ze Správy parku.

Znojmo si veze vítězství 4:2. Disciplinovaní Orli odehráli utkání bez vyloučení

Klagenfurt, Znojmo – Disciplína se vyplatila. Ani jeden znojemský hokejista v utkání 25. kola mezinárodní soutěže EBEL neputoval na trestnou lavici a Orli zvítězili na ledě rakouského Klagenfurtu 4:2.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies