Ve ve čtyři hodiny odpoledne startuje gastroshow, kterou naplánovali pořadatelé ze Znojemské Besedy. V dolním sále budou k ochutnání velikonoční speciality. Degustační menu bude poplatné blížícímu se jaru. „Nebude chybět špenát, v hlavní roli se představí dobroty z jehněčího masa. Na výběr budou čtyři různé předkrmy, dva hlavní chody a dva dezerty," přiblížil za organizátory Milan Stehlík.

Malé degustační porce budou pro příchozí připravené zhruba po dobu jedné hodiny.

Na Velikonoce mysleli při sestavování menu i majitelé a provozní restaurací v regionu. Restaurace Sýpka v Jevišovicích nabídne smažené kuřecí řízečky. „Připravíme také jehněčí medailonky s listovým špenátem a bramborovými noky a příchozí se mohou těšit i na pečenou jehněčí kýtu s bramborovým pyré," pozval na webu podniku šéfkuchař Michal Koch.

Například v hotelu Ryšavý ve Vémyslicích budou vařit od pátku 25. března speciality, jako jsou jehněčí roláda plněná švestkami nebo pečené jarní kuřátko s kopřivovou nádivkou.

Zelený čtvrtek je také dnem, kdy hospodští ve většině podniků v regionu točí zelené pivo. Pivovary Velikonoční speciál připravují obvykle tak, že do nehotového piva přidají vylouhované byliny.

Pivní speciál chystá pro své příznivce také Znojemský pivovar. Půjde o třináctistupňové jantarové pivo. „Zelená barva piva podle nás není přirozená barva. Proto jsme uvařili jantarové pivo. Zákazníci jej mohou ochutnat asi na patnácti nebo dvaceti místech přímo ve Znojmě či v obcích regionu. Namátkou například ve znojemských hotelech Lahofer nebo Prestige, v M-centru nebo baru Krize. Mimo Znojma pak třeba ve Vrbovci nebo Boroticích," vyjmenoval ředitel Znojemského městského pivovaru Miroslav Harašta.