Trpký střet skupin vinařů a developerů na okraji Nového Šaldorfu dostali na stůl znojemští policisté. Odpůrci plánu postavit na poli u posledních sklepů za vsí dvaadvacet usedlostí podali trestní oznámení. Bývalý zastupitel tvrdí, že před čtyřmi lety schvalovali v dané lokalitě změnu kvůli jedné koňské farmě, ne nové zástavbě k bydlení.

„Na policii jsme se obrátili proto, že naše zjištění nasvědčují tomu, že někdo musel změnit zápis z jednání šaldorfského zastupitelstva, které o klíčové změně jednalo. Požadujeme vyšetření, kdo a proč se těchto manipulací dopustil," uvedl zástupce sdružení vinařů Na staré cestě Bronislav Mikulášek.

Vinaři argumentují mimo jiné tvrzeními dvou bývalých zastupitelů, kteří byli u projednávání změny územního plánu. Zastupitelstvo se jí zabývalo před čtyřmi lety. „Projednávali jsme žádost paní Dočekalové a Herzigové. Změna územního plánu měla spočívat v tom, že v navrhované lokalitě vznikne koňská farma, kde bude hospodářská budova a jedna bytová jednotka. Proti tomu nikdo neměl žádné námitky a zastupitelstvo proto takto navrženou změnu schválilo," uvedl bývalý zastupitel Josef Juraš.

Juraš trvá na tom, že oficiálně platnou a schválenou změnu, která počítá s výstavbou bydlení vesnického typu s velkými zahradami, zastupitelstvo na stole nemělo. „Všechno jsme se dozvěděli až poté, kdy jsme čelili kritice místních lidí, co že jsme to schválili. Musí v tom být nějaký podraz," míní Juraš.

Starosta Nového Šaldorfu-Sedlešovic Dalibor Dočekal nechtěl poslední vývoj událostí příliš komentovat. „Dnes mám jinou práci, nebudu se k těmto záležitostem vyjadřovat denně. Podal jsem patřičné informace policii, předložil jsem jí všechny spisy," řekl ve čtvrtek Dočekal.

Znojemská policie se případem už začala zabývat. „Oznámení jsme přijali. Uvedenou záležitost prověřujeme. Zjišťujeme, zda došlo k protiprávnímu jednání," sdělila mluvčí znojemských policistů Lenka Drahokoupilová.

Starosta Dočekal ale již v dřívějších vyjádřeních argumentoval, že kontroverzní změna územního plánu byla projednána řádně a bez připomínek. „Při jejím projednávání v zastupitelstvu, s úřady a dvou kolech pro připomínky veřejnosti nepřišla jediná výhrada, stížnost, námitka či omezující podmínka. Projednávání trvalo půl druhého roku," konstatoval před časem Dočekal.

Starosta čelil také kritice pro podezření ze střetu zájmů, protože vlastní část pozemků určených k zástavbě. „Vlastníkem části pozemků jsem se stal až loni, v rámci určitého rodinného vypořádání. Právě vzhledem k rodinné vazbě na vlastníky jsem ale i dříve při každém projednávání těchto záležitostí možný střet zájmů oznámil a nikdy jsem v příslušných věcech nehlasoval," zdůraznil již dříve Dočekal.

Vinaři nyní vedle výsledků policejního šetření čekají na to, zda a kdy začne územní řízení. „Pokud územní řízení začne, vstoupíme do něj a budeme opět uplatňovat své argumenty. V první řadě ale požadujeme prošetření okolností změny územního plánu a její zrušení," přiblížil požadavky kritiků Mikulášek.