„Trestní oznámení v této souvislosti jsme přijali a v současné době vše prověřujeme," potvrdila včera Deníku znojemská policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.

Opozice kritizuje zejména způsob stanovení kupní ceny. Podle soudního znalce, který posudek pro město připravil, je dům na Vídeňské 13 sto šedesát šest let starý a předpokládaná životnost stavby je podle něj jen dvě stě let. Z více než dvou milionů korun tak odhadní cena rázem spadla na tři sta padesát jedna tisíc.

Podle opozičního zastupitele Jiřího Kacetla byl přitom dům postaven nebo zásadně přestavěn ve třicátých a čtyřicátých letech 20. století. „Stáří sto šedesát šest let je tedy lživé. Obchodní jednotka pak byla v druhé polovině dvacátého století očividně modernizována, což vůbec nebylo při výpočtu opotřebení vzato v úvahu," kritizoval Kacetl.

Znojemský starosta Vlastimil Gabrhel odmítá, že by město pod jeho vedením postupovalo při tomto prodeji špatně. „Celou věcí se nyní zabývají orgány činné v trestním řízení a já pevně věřím, že nám dají za pravdu," prohlásil Gabrhel.

Na úterním zastupitelstvu ale obhajoval i prodej dalších nebytových prostor. Podle Gabrhela zájem o ně a dosažená cena odpovídá situaci na znojemském realitním trhu.

Tomu ale opoziční zastupitelé příliš nevěří. Kritizovali, že v nyní předloženém balíku městských nemovitostí určených k prodeji jsou podle nich i nejméně dvě provozovny, na které dostala radnice opět jedinou nabídku a prodává je tedy zhruba za nabídkovou cenu dvou set, respektive tří set pětasedmdesáti tisíc korun.

„Podivuji se zejména nad prodejnou na Havlíčkově ulici. Tu bych nejraději vyřadil a dal znovu na úřední desku. Zdá se, že tato jednotka za dvě stě tisíc je velmi levná," upozornil Kacetl.

Podobně kritický je i zastupitel Jiří Ludvík. „V době dnešní krize, kdy všude čteme, že není ideální čas na prodej nemovitostí, bych si hodně rozmyslel prodávat, pokud nedostanu nabídky. Myslím, že je to zbytečné zbavování se majetku, zejména pokud jsou v provozovně nájemníci, kteří platí nájem," řekl Ludvík.

Zastupitelé nakonec celý soubor prodejů schválili nejmenší možnou většinou šestnácti hlasů. Schůze se jich totiž účastnilo jen třiadvacet z jednatřiceti.

Město nyní prodává nebytové prostory, tedy prodejny, kanceláře a provozovny zejména v domech spadajících do projektu Klíč 2018. Zájemci musí složit kauci ve výši osmdesáti procent kupní ceny a zavázat se, že v zakoupené nemovitosti zachovají po dva roky dosavadní způsob využití. Radní a zastupitelé před časem rozhodli, že z prodeje vyřadí někdejší slavnou restauraci Corso.