Majitel domu v Riegrově ulice ve Znojmě se na konci minulého týdne probudil do smolného dne. Kdosi mu na dům namaloval pro běžného člověk nerozpoznatelný nápis. Způsobil mu tak zhruba desetitisícovou škodu. Mladíkovi s barvou v ruce hrozí pokuta nebo vězení.
Od této soboty ale mají sprejeři možnost naplnit svou vášeň i na čtyřech legálních plochách, které jim poskytlo město. Odborníci však soudí, že nelegálních aktivit neubude.

„Úmyslem města je nabídnout mladým lidem legální alternativu graffiti a současně snížit riziko poškozování soukromého majetku,“ řekla mluvčí města Denisa Šipošová. Plochy pro sprejery se nachází na ulicích Holandská, Brněnská a Přímětická a vznikly i za podpory soukromých společností.

Sprejery ale zřejmě od malování na jiných místech neodradí. „Podobné plochy jsou v řadě měst. Jsou i hodně využívány. Nemyslím si ale, že by jejich existence výrazně omezila ilegální činnost writerů, jak si tito lidé říkají,“ sdělil sociální antropolog Jan Snopek, který se touto skupinou lidí zabýval.
Pro mladé sprejery je podle něj důležité udělat nějaký kousek, kterým by se mohli proslavit. Prestiž spojená s malováním na nebezpečném a zakázaném místě je jednou z cest, jak takového respektu dosáhnout. „Legální plochy budou pravděpodobně více využívat už uznávaní writeři, kteří již respekt mají a nejde jim tolik o risk. Vytvářejí raději propracované nápisy, na které potřebují více času,“ usoudil Snopek.

V Chrudimi podobné plochy fungují už dva roky. Podle manažerky prevence kriminality tamní radnice Radky Pochobradské to ale na snížení tohoto typu vandalismu ve městě nemělo příliš velký vliv. „Využívá je skupina lidí, která chce stříkat legálně. Je to pro ně umění. Kupují si například literaturu. Chtějí se prostě zdokonalit. V zahraničí existují galerie, které graffiti vystavují,“ řekla Pochobradská.

Policie řeší na Znojemsku zhruba padesátku případů sprejerství každý rok. Toto číslo je v posledních letech konstantní. „Policistům se podaří odhalit zhruba polovinu pachatelů. Pokud způsobí škodu přesahující půl milionu korun, hrozí jim peněžitá pokuta, ale také až tři roky vězení,“ řekla policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová. Nejvíce případů řeší muži zákona na Hrušovansku.

Drtivou většinu sprejerství se daří podle koordinátora prevence kriminality Ericha Štindla odhalit policistům na Svitavsku. „Máme zmapované celé Svitavy, všechny případy se snažíme důsledně vyšetřovat,“ řekl. Sprejeři místo tvrdých trestů musí pracovat pro lidi, kterým způsobili škodu.

 

VYTVOŘTE GALERII ZAJIMAVÉ ZNOJEMSKÉ GRAFFITI!

Zasílejte nám fotky zajímavého znojemského pouličního umění na znojemsky@denik.cz. My z nich vytvoříme webovou galerii.