Teď jsou opravy u konce a v současnosti druholigoví fotbalisté 1. SC Znojmo včera odehráli první zápas doma po opravách. „Je příjemné být znovu ve svém, v nových kabinách, i když některé věci zbývá ještě dodělat,"komentoval trenér znojemského týmu Oldřich Machala.

Šéf klubu Oto Kohoutek připomněl, že fotbalisté chtěli hrát v novém mnohem dřív. „Všichni měli v plánu, že se to podaří o něco dřív, abychom zúročili historický úspěch a aspoň druhou část první ligy hráli doma. Trvalo to déle, ale jsem rád, že všichni nakonec své sliby splnili a patří jim dík," uvedl Kohoutek.

Jak dodal, na další části oprav shání klub stále peníze. „Každým dnem čekáme potvrzení dotace ministerstva školství na osvětlení a kotelnu. Doufám proto, že obojí postavíme do konce roku," řekl šéf znojemských fotbalistů. Investice má dosáhnout třiceti milionů korun, tři miliony schválilo fotbalistům zastupitelstvo, zbytek má pokrýt právě dotace.

Dělníci od září opravovali a modernizovali zejména hlavní tribunu, upravili stávající ochoz, tedy terénní tribuny oválu a části severovýchodní tribuny pro sektor vlajkonošů hostů. Zejména v samotné tribuně čekají řemeslníky ještě dílčí dokončovací práce.

Za opravy obdrží stavební firmy desítky milionů korun. „Rekonstrukci tribun a stávajících komunikací a venkovních přípojek a inženýrských sítí zaplatíme ze tří zdrojů. Nejvýznamnější část nákladů pokryje čtyřicetimilionová dotace z ministerstva školství, o zbytek nákladů se podělí město společně s Jihomoravským krajem," sdělil již dříve starosta Znojma Vlastimil Gabrhel.

Znojemský celek odehrál loňskou prvoligovou sezonu v azylu na stadionu v brněnské Srbské ulici, letos nastupoval na rozestavěném stánku. „Nebylo to příjemné. Věci jsme měli v hale, cesta na hřiště trvala přes staveniště třeba čtyři minuty, absolvujete ji před a po zápase, v poločase," nastínil Buchta.

Stadion se líbil i návštěvníkům, kteří se přišli podívat na sobotní otevření. „Fandit chodím pravidelně, a teď tu bude příjemnější prostředí. Zpovzdálí jsem sledoval postup prací. Dělníci sebou museli hodit," řekl po prohlídce ochozů Jan Růžička.

Radost z nové tribuny měl i někdejší olympionik a opoziční zastupitel Květoslav Svoboda. „Městu dlouho trvalo, než pochopilo, že se fotbal ubírá dobrým směrem, a podpořilo jej. Výsledek je ovšem výborný. Doufám, že po těch patáliích už vše půjde dobře," řekl Svoboda.

Vedení klubu mezitím stále jedná o zaplacení na přelomu roku položeného trávníku. „Na řešení pracujeme, jednáme s městem, krajem i fotbalovou asociací. Do konce roku snad bude vše v pořádku," uvedl Kohoutek.