Starosta v odpovědi na otázku Znojemského deníku sdělil, že předsednictvo svazku si za svým rozhodnutím o zrušení losovačky stojí. Antimonopolní úřad je přitom označil za porušení zákona.

A poté se pustil do Jiřího Ludvíka, svého výrazného kritika. „Jeho tvrzení vnímám jako odvetu a nátlak kvůli snižujícím se dotacím na jeho Hudební festival. Pan Ludvík prosazuje transparentnost, na druhou stranu mlží kolem svého hospodaření," řekl mimo jiné Gabrhel a dodal, že Ludvík je ve střetu zájmů a měl by si vybrat, jestli povede festival, nebo bude zastupitelem.

Opoziční kolegové Ludvíka brání. „Starosta by se měl spíš zamyslet nad tím, co opozice říká. Poukazujeme na to, že nejvyšší příslušný úřad pravomocně konstatoval porušení zákona. Pokud na to reaguje útokem, svědčí to o jeho nervozitě," podotkl lídr Pro Znojmo Jiří Kacetl.

Kritiku Ludvíka považuje za nepodloženou. „Pokud má pan starosta pochybnosti o hospodaření, ať iniciuje kontrolu, vyúčtování městských dotací, pokud vím, kontroloval finanční výbor, a vždy bylo v pořádku," doplnil Kacetl.

Podobně mluvil lídr lidovců Pavel Jajtner. „Je to odvádění pozornosti. Odpovědi ohledně problémů, které Ludvík popsal, jsme se nedočkali, jen odvádění pozornosti. Nevím o tom, že by měl festival problémy s vyúčtováním, které předkládá. Nevidím ani střet zájmů," řekl Jajtner.

Místostarosta Ludvík Hekrle (KSČM) vyjádřil zejména spokojenost nad tím, že úpravna vody je hotová. „To je pro mě důležité. Jsou tu nyní i auditoři z Bruselu, nechme posouzení celé věci na nich. V té kritice vidím snahu našeho starostu znervózňovat," poznamenal. Potvrdil, že vyúčtování dotace festivalu prošlo kontrolou. „K poskytnuté částce organizátoři předložili smlouvy a faktury v odpovídající výši," řekl bývalý předseda finančního výboru Hekrle.

Zdrženlivý byl i radní a okresní šéf hnutí Ano David Štolpa.

O Gabrhelově vyjádření podle svých slov nevěděl. „Nechci se k tomu příliš vyjadřovat, protože si nejsem jistý, nakolik jde o fakta a nakolik o osobní antipatie. S námi pan starosta své vyjádření nekonzultoval. O hospodaření festivalu jsem se nezajímal, proto se k němu také nemohu vyjádřit," sdělil Štolpa. Jak dodal, střet zájmů u Ludvíka nevidí. „Nedomnívám se, že by ve střetu zájmů byl, ale proberu to ještě s právníkem," do­dal.

Samotného Ludvíka starostův výpad pobouřil. Zpochybňování hospodaření festivalu odmítl. „Zřejmá je jedna věc, starosta útočí na festival proto, že to je jediné místo, kde zaútočit může. Mohu říct jen tolik, že jsem mluvil a jednal vždy stejně, bez ohledu na to, jaké příspěvky festival dostával. A je možná zarážející, že pan starosta festivalu dával každý rok svou záštitu," podotkl Ludvík.