Starostu Gabrhela na volitelné místo postavilo hlasování krajských sociálních demokratů. „Sedmé místo jsem získal v řádné volbě čtyřicetičlenného výkonného orgánu kraje. Před ní jsem byl navržen na jedenáctém místě, sdělil Gabrhel.

Svou kandidaturu označil za pokračování práce pro lidi ve Znojmě a na Znojemsku. „Poslanec má samozřejmě v porovnání se starostou druhého největšího města kraje ještě více možností, jak napomáhat rozvoji Znojma a celého regionu. Mám na mysli například získávání podpory pro výstavbu kanalizace, pro stavbu obchvatu, rozvoj dopravní infrastruktury a bezpečné napojení celého regionu na Brno a Jihlavu, nebo pro rekonstrukci a využití Louckého kláštera," naznačil starosta.

Zvolení? Starostou zůstane

V případě zvolení v čele města zůstane. „Působil bych ale jako neuvolněný starosta a moje poslanecká funkce by tedy městu šetřila peníze. Vliv na organizaci nebo chod radnice to mít nebude," slíbil starosta. O podobně kandidátky v komunálních volbách napřesrok rozhodnou podle něj další jednání.

Svému možnému nástupci vyjádřil podporu končící poslanec Ladislav Skopal. „Největší okres a druhé největší město jižní Moravy potřebuje svého zástupce ve sněmovně. Je dobře, že je Vlastimil Gabrhel na volitelném místě, osobně bych ho viděl třeba i na čtvrtém, ale takhle je nakonec kandidátka postavená," dodal Skopal.

Sám se s Poslaneckou sněmovnou zřejmě loučí. „Pět období je myslím dost. Nyní ještě budu pro stranu pracovat v kampani. Potom se chci znovu věnovat svému oboru, tedy zemědělství. Pokud mě tedy voliči preferenčními hlasy nepošlou zpět do sněmovny," dodal Skopal s tím, že osobní kampaň ovšem neplánuje.

Lidovec Němec jako devítka

Kandidátku už sestavili i lidovci, kteří se na podzim pokusí o návrat do sněmovny. Znojemský lídr, krajský radní Jiří Němec, je devátý. „O vyšší místo jsem neusiloval. Chci se věnovat především práci krajského radního. Svou účastní chci vyjádřit podporu naší kandidátce a lidem na ní. Pevně věřím, že uspějeme a do sněmovny se vrátíme," sdělil Němec.

Na listině křesťanských demokratů budou Znojemsko reprezentovat také znojemský radní Pavel Jajtner, těšetický starosta Zdeněk Nekula a místostarosta Moravského Krumlova Zdeněk Juránek.

Na komunální politiky vsadily i znojemské organizace TOP 09 a Starostů a nezávislých (STAN). „Naším lídrem bude krumlovský starosta Tomáš Třetina a STAN nominuje za Znojemsko další výrazné jméno, Jiřího Kacetla," řekl okresní šéf TOP 09 Vlastimil Kocanda. Třetina má být na konci první desítky kandidátů, Kacetl o zhruba deset míst níž.

Další strany ještě své nominace dokončují. „O nominacích rozhodne okresní rada, která zasedne ve čtvrtek na základě návrhů místních sdružení," sdělil předseda oblastní rady občanských demokratů Petr Nezveda. „O přesné podobě kandidátky jednáme, více bude jasné koncem týdne," sdělil krajský předseda Zemanovců Marian Keremidský.