Na výšlap do norských hor letos vyrazil například starosta Dobšic Jaroslav Jenšovský. „Vyšlo nám to úžasně přesto, že počasí v Norsku bývá nejisté. Denně našlapeme kolem dvaceti kilometrů horami kolem nádherných vodopádů a ledovců. Dovolenou trávím s rodinou. Po celou dobu volna jsem samozřejmě stále na telefonu, kdyby se něco dělo," uvedl Jenšovský.

Jeho kolega, starosta Šatova Petr Javůrek, zvolil opačný směr. Za teplem a mořem. „Letos jsem měl poprvé dovolenou čtrnáct dní v celku. Vyrazili jsme s rodinou do Chorvatska k moři, takže se válíme na plážích," svěřil se Javůrek.

Starosta příhraničního městyse mobil vypnul. „Pojistil jsem se ovšem a na úřadě nechal číslo na manželku s tím, že kdyby se něco vážného stalo, mohou volat jí a já se ozvu zpět," ujistil Javůrek.

Sportuje s malou dcerou

Dva týdny dovolené si užil starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina. „Týden jsme s manželkou a dcerami chodili kolem Štrbského plesa v Tatrách. Na polomy je sice smutný pohled, ale Slováci jsou velmi pracovití a vstřícní, a my jsme si dovolenou na Slovensku skutečně užili," přiblížil Třetina s tím, že další část dovolené prožil v jižních Čechách.

„Byli jsme na chalupě mých rodičů u Telče. Navštívili jsme folkový festival a horka jsem pak přežíval na krumlovském koupališti, kde jsem měl detašované pracoviště," sdělil Třetina.

Jen týden dovolené čerpal o prázdninách starosta Znojma Vlastimil Gabrhel. „Dovolenou jsem trávil u nás ve Zlínském kraji. Jsem zastánce spíše aktivní dovolené, tedy plavání, procházky, sport a podobně. Přizpůsobuji se však své tříleté dceři, se kterou trávím každou volnou chvilku, " sdělil Gabrhel.

Jak dodal, dcerku učí sportovat. „Relaxuji nejraději s dcerou, ale také aktivně. Učím jí plavat, potápět, chodíme na procházky nebo lezeme na horolezeckých stěnách," doplnil starosta Znojma.

Chorvatsko letos zlákalo také starostku Blížkovic Šárku Ježkovou. „Měla jsem s rodinou dva týdny dovolené u moře. Telefon si nevypínám," řekla Ježková.

Jen dva dny naopak čerpal starosta Hrušovan nad Jevišovkou Miroslav Miloš. „Byli jsme s rodinou na lodi. Původně jsme chtěli doplout až do Drážďan, ale kvůli suchu jsme skončili v Děčíně," zasmál se Miloš.

Starosta Miroslavi Roman Volf měl týden dovolené. „Jezdíme na hory. Letos jsme byli v Alpách. Dělali jsme lehké tůry, poznávali památky," naznačil Volf.